Odata cu debutul toamnei, apicultorii incep pregatirea familiilor de albine pentru iernare. Populatia de albine incepe sa scada, cuibul se restrange pe zona cu puiet, configurandu-se spatiul viitorului ghem de iernare. Astfel, in ziele insorite, crescatorii de albine vor interveni in cuiburi pentru a se asigura acestea au suficienta hrana, precum si o aerisire corespunzatoare.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca apicultorii in ceea ce priveste pregatirea albinelor pentru iarna este o evaluare corecta a familiilor de albine. De exemplu, daca un roi il vom ierna pe patru rame, este important sa ne asiguram ca albine acopera toate cele patru rame. De asemenea, trei sferturi din rama este necesar sa contina miere, doar partea de jos putand avea celule goale. In acestea, regina isi va depune puietul pentru primavara. Inca un amanunt de remarcat aici este ca ramele sa fie de culoare inchisa, deoarece retin mai multa caldura decat cele deschise la culoare.
Un alt aspect important in pregatirea albinelor pentru iernare este modul in care sunt distribuite rezervele de hrana. La familiile puternice sau medii (care acopera cel putin 7-8 faguri cu albina) rezervele sunt aranjate astfel: in centrul cuibului se asaza faguri cu cel putin 2 kg miere avand in partea de jos celule goale pentru miezul ghemului, iar lateral acestora se aranjeaza fagurii in ordine crescatoare din punct de vedere al cantitatii de miere, terminand pe fiecare latura cu un fagure cu pastura si unul plin cu miere.
In cazul familiilor de albine mai slabe sau atunci cand rezervele sunt insuficiente, se recomanda o organizare centrala a cuibului pe fagurii care detin cea mai mare cantitate de miere. La margine se vor aseza fagurii cu cantitati din ce in ce mai mici de miere.
Se recomanda valorificarea in continuare a resurselor naturale de hrana (culesuri tarzii). In caz contrar, este importanta evaluarea rezervelor si aplicarea de hraniri stimulatorii gluco-proteice (artificiale) pentru cresterea de puiet si in acelasi timp a celor de completare pentru asigurarea cu rezerve de hrana. Este bine ca hranirile de stimulare artificiale sa nu se faca mai tarziu de 20 septembrie pentru ca noile albine care vor ecloziona sa beneficieze de zborurile de curatire, atat de importante pentru o buna iernare, inainte de reducerea temperaturilor exterioare sub 10-12ºC.
Pentru a se asigura ca familii de albine vor ramane sanatoase pe parcursul iernii apicultorul trebuie sa acorde o atentie sporita si asupra efectuarii tratamentelor necesare, in special contra varroozei. Amplasarea pe fundul stupului a foii de control (hartie alba, cerata, parafinata) care ne poate da informatii despre modul cum ierneaza albinele si gradul de infestare cu varroa. O alternativa la clasica foaie de control este fundul antivarroa sau fundul de control care permite examinarea a tot ce cade pe fund, informeaza Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania.
Pe langa cele expuse anterior, apicultorii pot realiza o protectie termica a familiilor de albine prin impachetari cu materiale izolante, saltelute sau pernute peste podisor si eventual unele impachetari laterale, dupa diafragma, care sa asigure si absorbtia umezelii din stup si circulatia corecta a aerului.
Conservarea fagurilor goi care se vor depozita in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei; continuarea lucrarilor de reformare a fagurilor vechi si de reconditionare a elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca familiile pentru iernare si a celor de surplus.
Lucrari de efectuat in aceasta perioada:
1. Revizia generala de toamna care consta intr-o serie de activitati ce depind de zona geografica, conditiile de cules, tipul de stup si situatia puietului din cuib:
- – Dimensionarea cuibului in functie de fagurii ocupati de albina (indepartarea fagurilor goi, descapacirea dupa diafragma a celor cu miere putina, eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii mai puternice); Asigurarea rezervelor de hrana (1,5-2,5 kg miere capacita/fagure, de calitate (nu de mana);
- – Pastrarea in cuib a fagurilor mai inchisi la culoare, dar nu vechi, care sa mentina caldura cuibului pe timp de iarna, cu celule de lucratoare buni de ouat in prima parte a primaverii;
- – Schimbarea matcilor necorespunzatoare daca nu s-a facut in luna precedenta;
- – Mentinerea familiilor cu populatie de albine suficienta astfel incat la intrarea in iarna sa existe in stup o cantitate de 2,0 – 2,5 kg albina; Intarirea familiilor slabe pentru a putea depasi cu bine perioada de iernare;
- – Administrarea hranirilor de stimulare glucidice pentru cresterea albinei de iernare; administrarea acestora se face sub forma de sirop in cantitate de 150 ml-250 ml la interval de 2-3 zile. Descapacirea fagurilor cu miere plasati dupa diafragma sau in corpul de jos la stupii ME asigura o foarte buna stimulare si o concentrare a rezervelor in acelasi timp.
- – De asemenea hrana proteica trebuie administrata pentru cresterea de albine viguroase capabile sa traverseze iarna in bune conditii. In acest sens se poate administra polenul recoltat din familii proprii sanatoase (nu cumparat) sau inlocuitori ai acestuia in sirop, turte sau ca atare in cazul polenului.
- – Stramtorarea urdinisurilor in vederea evitarii furtisagului si punerea gratiilor impotriva patrunderii soarecilor ar fi de asemenea o serie de masuri binevenite mai ales daca timpul este rece. Pentru noptile reci este importanta protejarea termica a familiilor de albine cu saltelute sau pernute peste podisor si eventual unele impachetari laterale, mai ales la stupii orizontali.
2. Evaluarea starii de sanatate si luarea de masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor – efectuarea examenului clinic si efectuarea de tratamente necesare, impotriva varroozei, conform prospectului, aplicarea masurilor de zooigiena in stupi si stupina pentru combaterea nosemozei.
3. Conservarea fagurilor goi care se vor depozita in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei; continuarea lucrarilor de reformare a fagurilor vechi;
4. Reconditionarea elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca familiile pentru iernare.
Si luna noiembrie, in cazul in care vremea este favorabila, apicultorii pot continua o serie de lucrari de pregatire a familiilor de albine din luna trecuta si remedierea starilor anormale aparute: hrana insuficienta, hrana de proasta calitate (poate produce diaree), pierderea matcii, umiditatea exagerata, patrunderea soarecilor in stupi. Trebuie accentuat faptul ca pentru iernare, familia de albine are nevoie de aproximativ 18 kg miere si 1,5-2 kg pastura pentru cresterea puietului in partea a doua a iernii si in primavara.