
Șase noi servicii publice prestate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pot fi accesate în format digital, de către producătorii agricoli și cetățeni. Serviciile sunt disponibile online prin aplicația EVO sau platforma servicii.gov.md. La evenimentul de lansare a participat și secretarul de stat Andrian Digolean, care a subliniat importanța digitalizării în domeniul agroalimentar.
„La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, privim tehnologia ca pe un instrument strategic pentru modernizarea serviciilor și pentru facilitarea unui dialog mai eficient și mai transparent între stat și fermieri. În ultimii ani, am făcut pași importanți – inclusiv prin inițierea dezvoltării Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) și a componentelor sale, precum Registrul Fermierului, sistemul geospațial LPIS, dar și a rețelei de colectare a informațiilor contabile agricole (RICA)”, a declarat secretarul de stat Andrian Digolean în cadrul evenimentului.
Cele șase servicii vizează domenii cheie precum siguranța alimentelor, apicultura, controlul semințelor și circulația animalelor de companie. Cinci dintre ele sunt orientate spre sprijinirea mediului de afaceri, iar unul se adresează direct cetățenilor.
- Certificatul de sănătate pentru produse alimentare;
- Certificatul de rasă al mătcii de albine;
- Certificatul de calitate al semințelor (buletinul de analiză);
- Certificatul de valoare biologică;
- Certificatul de calitate la exportul materialului de înmulțire și al celui săditor;
- Certificatul pentru circulația necomercială a animalelor de companie (destinat persoanelor fizice care doresc să călătorească în afara țării împreună cu animalele lor de companie).
Potrivit directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața, serviciile lansate reprezintă eliberarea a 20 de mii de certificate. În anul 2021, ANSA avea doar 3 servicii digitale. La moment 57,7 la sută din serviciile prestate sunt disponibile și online. În perioada de pilotare, peste 600 de antreprenori au beneficiat deja de aceste servicii digitale, obținând rapid și eficient actele necesare pentru desfășurarea activității.
Procesul de digitalizare a fost realizat de ANSA, cu sprijinul Agenției de Guvernare Electronică (AGE), prin intermediul Platformei de Dezvoltare a Serviciilor Electronice (PDSE).