
Carolina Novac, Secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a efectuat o vizită la unul dintre parcurile eoliene din țară, situat în localitatea Chiperceni, raionul Orhei. Împreună cu proprietarii afacerii și președintele Asociației Producătorilor de Energie Electrică Eoliană și Fotovoltaică, Eugen Gârlea, oficiala a prezentat funcționarea practică a unui parc eolian, dar și evoluția capacităților de energie regenerabilă din ultimii ani pentru jurnaliști și 45 de tineri care isi doresc sa devina jurnalisti de mediu, studenți la jurnalism, ecologie, pedagogie și alte științe sociale. Aceștia participă la tabăra de vară organizată în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu, în cadrul proiectului „Facilitarea unei tranziții verzi incluzive în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Școala de vară contribuie la formarea unei noi generații de jurnaliști capabili să promoveze informații corecte, echilibrate și bazate pe știință despre problemele de mediu.
Participanții au avut ocazia să exploreze două turbine eoliene, cu o capacitate de 2 MW și, respectiv, 1,8 MW. Aceștia au aflat cum funcționează o turbină eoliană, cum este gestionată și cum energia vântului este transformată în energie electrică. Prima turbină a fost pusă în funcțiune în anul 2021, în cadrul unui proiect implementat pe parcursul unui an, cu o investiție de aproximativ 600.000 de euro.
„Turbina a fost adusă din Germania, într-un proces care a durat aproape 12 luni. Am optat pentru tehnologie europeană de înaltă calitate, pentru a asigura fiabilitatea și eficiența producției. A fost o investiție asumată, care reflectă convingerea noastră că Republica Moldova are potențial real în domeniul energiei regenerabile,” a declarat proprietarul parcului eolian în cadrul vizitei.
Energia produsă este comercializată pe piața liberă, iar operatorul este afiliat grupului de agregare „ML ENERGY-GROUP” SRL, fondat de către un consorțiu de producători autohtoni de energie regenerabilă. Obiectivul acestui grup este de a facilita vânzarea energiei produse la prețuri competitive către Energocom și alți furnizori, și de a stimula instalarea de noi capacități printr-un model colaborativ.
„Republica Moldova dispune în prezent de circa 190 MW capacitate instalată din surse eoliene, ceea ce confirmă ritmul susținut al dezvoltării sectorului regenerabil. În paralel, am desfășurat prima licitație competitivă pentru capacități mari de producere, în urma căreia au fost deja alocate 105 MW. În curând vom aproba, prin Hotărâre de Guvern, proiectele câștigătoare,” a menționat Carolina Novac.
Secretara de stat a subliniat că în toamna acestui an urmează a fi lansată o nouă licitație pentru instalarea parcurilor eoliene și baterii de stocare a energiei cu o capacitate totală de 173 MW și respectiv 22 MW.
„Republica Moldova are toate premisele pentru a-și consolida independența energetică prin valorificarea resurselor proprii. Sursele regenerabile nu doar că sunt sustenabile, ci sunt și cele mai competitive economic – în cadrul licitației recente, prețul mediu pentru energia eoliană a fost de 67 euro/MWh, iar în cazul energiei solare, chiar mai redus,” a adăugat Novac.