În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2015, au fost demarate activităţi în cadrul Campaniei Internaţionale “16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”, notează IGP.
Obiectivul principal al Campaniei a fost definitivat prin informarea publicului cu privire la violenţa bazată pe gen, atât la nivel naţional cît şi local. Polițiștii au desfășurat activități în vederea eliminării tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, combaterea violenţei în familie, precum şi protecţia victimelor violenței în familie.
Astfel, angajații Inspectoratului General al Poliției, în cadrul campaniei cu sloganul “Prevenim violența prin artă”, de comun cu reprezentanții Asociației “Promo – LEX” și Asociația Artiștilor Profesioniști și a Amatorilor Artei de Circ din Moldova, au mers în 20 de instituții de învățămînt preuniversitar și universitar din mun. Chișinău, mun. Bălți, Cahul, Soroca, Comrat și Ungheni.
Circa 5000 de studenți au fost informați despre efectele negative ale violenței în familie, mecanismele de aplicare a legislaţiei cu privire la prevenirea și combaterea acestui fenomen, căile de raportare a cazurilor de violență și referirea victimelor către autorităţile competente, în vederea prevenirii victimizării și creării unui mediu de siguranță în societate.
Totodată, studenților le-au fost distribuite materiale informative (pliante, postere, etc.), cu referinţă la fenomenul violenței în familie. În cadrul întîlnirilor elevii și profesorii au manifestat interes faţă de mesajele transmise, avînd un dialog constructiv și interactiv cu poliţiştii pe temele abordate.
În programul activităților a fost inclus prezentarea unui spectacol, spoturi anti-violență, galerie de fotografii “Indiferența susține violența” astfel, fiind transmis mesajul anti-violență și promovarea unui mod de viață fără violență și abuz.
De asemenea, angajații Inspectoratelor de poliție teritoriale, în cadrul campaniei, au organizat 1380 de întruniri cu cetăţenii la care au participat circa 10090 persoane, 494 sesiuni de informare cu participarea a 16308 de elevi din cadrul instituţiilor de învăţămînt şi 87 de mese rotunde unde a fost abordată manifestarea fenomenului de violenţă în familie şi faţă de semeni.
La fel, au fost vizitate la domiciliu 10813 familii de la care au fost preluate 510 petiţii, dintre care 471 au fost examinate conform competenţei de către Poliţie, iar 39 au fost referite spre examinare conform competenţei altor autorităţi. Totodată, au fost distribuite cetăţenilor pliante cu materiale informative și recomandări de prevenire a cazurilor de violență în familie. La sectoarele şi posturile de poliţie au fost primiţi în audienţă 1377 persoane.
Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetățenii să nu tolereze violența în familie, iar în cazul în care aţi devenit victimă a violenţei în familie, sau cunoașteți despre eventualele abuzuri, anunţaţi imediat Poliţia.
Elena Ivanov