Tradiționalul Simpozion științifico-artistic ”Efim Junghietu” de la Ungheni va aduce în prim-plan, în acest an, o largă istorie a prosopului, potrivit expresul.md.
Pe data de 25 noiembrie, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni se va discuta la greu despre acest atribut indispensabil al strămoșilor noștri. Genericul simpozionului va fi: ”Prosopul – cartea de vizită a sufletului neamului”.
„În acest an, am ales prosopul, fiindcă am observat că există lacune la acest capitol, ne-am dat seama că se pierde din semnificația prosoapelor în funcție de eveniment și tot mai puțini sunt cei care cunosc despre prosop totul. Înainte de a propune tema respectivă, am organizat și un seminar, pentru a analiza unde este nevoie ”să batem”, a explicat Galina Moraru, specialistă la Secția Cultură și Tursim din Ungheni.
Potrivit dânsei, la simpozion vor participa conducătorii colectivelor artistice și folclorice din raion, meșteri populari. ”Fiecare va face o prezentare a prosopului în funcție de sărbătoare, eveniment, dar și proviniență, adică după obiceiurile din localitatea din care vin. Vor prezenta momente specifice de utilizare a prosopului, fie la o nuntă, la o înmormântare sau petrecere. De asemenea vor fi analizate și prezentate genurile de muzică, care însoțesc darurile de prosop, ce fel de muzică răsună când se leagă nănașul la o nuntă sau vând se leagă un vornicel etc.”, a precizat Galina Moraru.
Invitați speciali la acest eveniment vor fi specialiști marcanți în domeniu, printre care Varvara Buzilă, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Nicolae Popa, cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei.
Simpozionul este o continuitate a Festivalului ”Efim Junghietu”, inițiat în anul 2008.
„Este un eveniment mai îngust, dar cei care au tangențe cu această temă, îi poftim al eveniment”, a subliniat specialista. Pentru iubitorii de prosoape va fi organizată și o expoziție la muzeu.
Dina Roșca