Potrivit cercetării publicate în 2016 de Institutul Național de Statistică din Spania, vârsta de sarcină s-a redus puțin mai mult față de anul precedent, cu 32,5 ani ca vârstă medie pentru conceperea unui copil.
Ce spun studiile recente
Unele studii au arătat că cel mai sigur interval de vârstă pentru a avea primul copil este între 20 şi 35 de ani. Cu toate acestea, în urmă cu aproape un an, Jurnalul Internațional de Epidemiologie (din cadrul Oxford University Press) a publicat rezultatele unui studiu în care au fost analizate femeile cu vârstă de peste 35 de ani și copiii acestora.
Rezultatele au fost surprinzătoare. Constatările au arătat că copiii ale căror mame au avut vârsta cuprinsă între 35 și 39 au răspuns mult mai bine la teste care au măsurat capacitatea cognitivă verbală. De fapt, rezultatele au fost mai bune decât ale copiilor cu mame mai tinere.
Cu toate acestea, cum au fost rezultatele diferite de secolele anterioare? Diferențele au depins de mai mulți factori, cum ar fi:
– Copiii care au fost testați au fost cei mai tineri copii din familie. Această condiție a implicat faptul că copiii au primit o atenție și o îngrijire limitată.
– Situația economică. Familiile cu mai mulți copii au adesea un venit mai mic și mai puține oportunități. Din cauza situației lor, nu au avut acces la o dietă sănătoasă și nici la serviciile de sănătate. Ca urmare, lipsa de resurse a avut un impact negativ asupra dezvoltării.
Dacă te apropii de 35 de ani și vrei să devii mamă, iată care sunt motivele pentru care este cea mai bună vârstă pentru a deveni mamă:
Ești mult mai matură
Acest punct nu înseamnă că mamele tinere nu pot fi mame mature. La 35 de ani, o femeie este mult mai conștientă de riscurile unei sarcini. Ea încearcă să aibă mai multă grijă de ea însăși și, mai presus de toate, se gândește și își planifică viitorul în funcție de schimbările care vor avea loc.
Există o mai mare stabilitate economică
La nivel internațional, la 35 de ani, oamenii au mai multă experiență academică și profesională, ceea ce se traduce într-un venit mai stabil. Ca urmare, părinții pot acorda mai mult timp și atenție copiilor lor.
Ai mai multă experiență
Dacă vorbim de maternitate, experiența nu este suficientă. Punctele tari cum sunt înțelegerea, empatia și răbdarea (printre altele) ajută mamele să facă față provocărilor legate de maternitate cu o mentalitate pozitivă. În plus, diferitele tipuri de experiențe pe care le-a avut o femeie pe tot parcursul vieții vor ajuta să servească drept exemplu bun pentru copiii ei.
Există o stabilitate emoțională
Odată cu înaintarea în vârstă ajungi să te înțelegi mai bine. Înveți să iei decizii, să accepți greșelile, să fii realistă și să dezvolți relații mai stabile. Această stabilitate emoțională îmbogățește educația și relații cu copilul tău. De fapt, acest tip de mediu oferă un ambient psihologic sănătos, cu mai multă siguranță și un exemplu mai bun pentru copil.
Ca o concluzie, fără îndoială că a fi mamă după 35 de ani are numeroase avantaje. Însă, nu uita că sarcina poate implica și anumite riscuri, lucru pe care trebuie să-l discuți cu partenerul și cu medicul specialist.
sursa: clickpentrufemei.ro