Au fost întreprinse vizite de monitorizare la 3 proiecte implementate în Regiunea de Dezvoltare Centru. Specialiști din Secția Managementul Proiectelor din cadrul ADR Centru împreună cu Eduard Ungureanu, șef Secție relații cu instituțiile de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) s-au documentat despre situația curentă privind mersul lucrărilor de implementare a celor trei proiecte.
Grupul de monitorizare a luat act de un șir de aspecte pe care factorii de decizie urmează să le ia în considerare în vederea implementării corespunzătoare a proiectelor.
Pe agenda de parcurs au fost proiectele care prevăd îmbunătățirea infrastructurii de turism de masă din regiunea Centru, reabilitarea infrastructurii de transport pe traseul L392 Ungheni – Cetireni – Alexeevca și Centrul regional de afaceri și dezvoltare comunitară în raioanele Strășeni, Călărași și Hîncești.
Grupul de monitorizare s-a documentat despre procesul de implementare a fiecărui proiect precum și mersul lucrărilor, acolo unde acestea au fost desfășurate și pe parcursul sezonului rece. Astfel, s-a menționat că tot efortul este concentrat asupra efectuării cât mai calitative a lucrărilor și respectarea termenilor de execuție. În cadrul discuțiilor cu factorii implicați în proces s-au examinat problemele existente și au fost atenționat antreprenorii, unde a fost cazul, referitor la înlăturarea neajunsurilor lucrărilor efectuate în sezonul 2017. Totodată, au fost stabilite acțiunile imediat următoare în vederea asigurării implementării eficiente și în termen a fiecărui proiect monitorizat.
Primul popas de monitorizare a fost făcut la Nisporeni, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de turism de masă din regiunea Centru”. Aici a fost inspectat procesul de implementare a proiectului. Actualmente, se efectuează lucrări la blocul administrativ. Proiectul dat prevede construcția unui Centru sportiv în orașul Nisporeni, renovarea celei mai vechi mănăstiri și amenajarea renumitul parc din Milești. Costul total al proiectului constituie circa 80 mln de lei. Acest proiect va dezvolta potențialul turistic în regiune și va îmbunătăți condițiile de trai ale localnicilor. Totodată, lucrările prevăd crearea condițiilor optime pentru vizitarea obiectelor majore pe traseele turistice de masă, impulsionarea și crearea condițiilor pentru dezvoltarea turismului cultural și sportiv, precum și crearea condițiilor optime pentru antrenamente și competiții sportive.
De asemenea, echipa monitorizare s-a deplasat pe sectorul de drum care urmează a fi reabilitat în cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de transport pe traseul L392 Ungheni – Cetireni – Alexeevca”, constatând că mersul lucrărilor se desfășoară conform graficelor de execuție. Acest drum va facilita și simplifica deplasarea pentru circa 39 de mii de locuitori, 3050 agenți economici din regiune, producători, transportatori și cei ce comercializează mărfuri, 924 de elevi din 7 instituții de învățământ din mai multe localități: Florițoaia Veche, Cetireni, Unțești, Manoilești, orașul Ungheni și cîteva sate din raionul Nisporeni. De asemenea, această porțiune reabilitată va spori atractivitatea turistică în zona Pădurii din Florițoaia Veche. Pînă în acest moment, în cadrul proiectului a fost restabilit și pichetat traseul pe o lungime de 17,5 km și executat în asfalt o porțiune de drum de 900m. La moment se execută lucrări de construcție a trotuarelor și intrărilor în curți. Costul total al proiectului constituie circa 98 mln lei și urmează a fi finalizat în anul 2018. Banii vor fi oferiți din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) și Fondul Rutier, inclusiv constribuția Consiliului raional Ungheni.
Itinerarul vizitelor a continuat, în cadrul aceleiași zile, cu vizita în cadrul proiectului „Centrul regional de afaceri și dezvoltare comunitară în raioanele Strășeni, Călărași și Hîncești”. Aici au fost punctate și acțiunile care urmează să fie întreprinse în perioada imediat următoare. Proiectul vizează 13 APL-uri în 15 localități din raioanele Călărași, Strășeni și Hîncești și va facilita dezvoltarea integrată a mai multor IMM-uri din regiunea centru precum și dezvoltarea economiei regionale în raioanele Strășeni, Călărași și Hîncești. Se prevede ca acest proiect să răspundă nevoilor IMM-urilor în etapele esențiale ale unei afaceri, precum inițiere și pătrundere pe piață. Valoarea totală a proiectului este de 29 380 328 lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) au fost solicitați 19 300 00 lei, iar contribuția din partea aplicantului fiind de 10 080 338 lei. Proiectul urmează a fi implementat pe o durată de 32 luni.
Proiectele moniorizate sunt implementate de ADR Centru și finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională.
Dina Roșca