Astăzi, la Institutul Mamei și Copilului a avut loc deschiderea oficială a Secției Anesteziologie, care a fost renovată şi dotată cu echipamente medicale performante, datorită sprijinului financiar al Guvernului României. La eveniment au participat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, secția Anesteziologie a fost complet reparată, modernizată şi utilată cu paturi funcționale, monitoare polifuncționale pentru supravegherea pacientelor, ventilatoare și defibrilator. Valoarea investițiilor oferite de Guvernul României în acest sens se ridică la aproximativ 4,5 milioane de lei.
”Vreau să mulțumesc întregului Guvern al României și poporului român pentru faptul că am reușit să beneficiem de această donație. Această instituție este singura de nivel terțiar și din miile de nașteri care au loc, aici se concentrează cele mai complicate. Prin urmare, existența unor specialiști, dar și a sălilor renovate și dotate cu echipamente este absolut esențială”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Aici urmează să fie transferate pacientele cu cele mai grave afecțiuni în obstetrică şi ginecologie. După ce vor fi supuse intervențiilor chirurgicale și cezarienelor, în această secție, pacientele vor fi supravegheate până la 24 de ore. O echipă de medici de profil vor asigura un proces rapid şi eficient de trezire după procedurile anestiziologice.
”Până acum pacientul dacă avea o intervenție chirurgicală, atunci era transferat în Secția Reanimare, Secția de ginecologie operatorie sau Secțiile de lăuzie și personalul medical practic fizic nu aveau timp pentru a supraveghea corespunzător toți pacienții. Acum pacientul va fi supravegheat mult mai ușor”, a specificat directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.
Pe lângă această secție, în cadrul proiectului moldo-român, demarat în anul 2014, mai sunt în proces de renovare încă patru secții. Investițiile totale ale României pentru modernizarea Institutului Mamei și Copilului sunt de circa 2,5 milioane de euro.
”Mă bucur că banii oferiți de Guvernul României contribuie la îmbunătățirea vieții și condițiilor pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Ceea ce am văzut aici reprezintă un exemplu de cheltuire eficientă a banilor. În acest spațiu se vor naște vieți și se vor recupera mamele de la naștere în spirit european, la standarde europene”, a spus Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
Notă: Anual, la Institutul Mamei și Copilului au loc circa 6500 de nașteri, iar 76% dintre acestea sunt complicate, pentru că pacientele au patologii extragenitale severe sau complicații apărute în timpul sarcinii.
Diana Munteanu