
Cele mai bune practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova, au fost desemnate la 2 decembrie în cadrul ședinţei Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici. În cadrul şedinţei, membrii Grupului Coordonator au dat o notă bunelor practici cunoscute în cadrul vizitelor de documentare și au decis care sunt practicile învingătoare.
Potrivit unui comunicat de presă, 30 de localităţi din 16 raioane au fost vizitate în lunile iulie şi august de către echipa de implementare a proiectului. Reamintim că pentru ediţia 2014 – 2015 a Programului Bunelor Practici au fost depuse 76 de practici din 46 de localităţi ale țării.
„Cele mai bune practici din acest an au reușit să ocupe unic în experiența fiecărei comunități, care la rândul lor au devenit mai puternice. Practicile pozitive contribuie nu doar la atingerea unor obiective la nivel local, dar oferă soluții altor localități, fapt pentru care merită a fi identificate, încurajate și replicate”, a declarat Ana – Maria Veverița, Coordonatorea programului.
Asigurarea accesului liber la informație, dezvoltarea antreprenoriatului local și implementarea soluțiilor durabile pentru comunitățile eficiente energetic se numără printre domeniile sustenabile cu care s-au remarcat autoritățile publice locale la această ediție a competiției. În același timp, în localitățile din țară se conturează tot mai mult inițiativele care promovează tradițiilor locale și mobilizează comunitatea.
În acest sens putem menționa primul Consiliul Consultativ al cetățenilor din comuna Tătărăuca Veche, Casa de ambalare și sortare a fructelor din satul Costești, spălătoria socială de la Sângereii Noi sau muzeul în aer liber „În ograda bunicilor„ din satul Zagarancea, raionul Ungheni. „Sunt binevenite localitățile care din resursele proprii și din contribuțiile pe care le-au avut au făcut din lucruri mărunte rezultate foarte bune, dar să nu uităm nici de acele autorități care au avut posibilitate și au atras fonduri din afară și au rezolvat problemele locale. De asemenea, proiectele care atrag investiții și creează parteneriate sunt cele adus plus valoare dezvoltării economice a localității, este de părere Eduard Ungureanu, Șeful Direcţiei relaţii cu instituţiile de dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).
Totodată, deputatul Ștefan Vlas, care este și membru al Grupului Coordonator a venit cu următoarea apreciere „În cadrul ședinței am dat prioritate acelor primării care au reușit să mobilizeze cetățeni și cu eforturi comune au implementat proiecte de succes, și cred că nu am dat greș”.
Precizăm că, cele mai bune practici vor fi premiate în cadrul Ceremoniei Naţionale de Premiere, care va avea loc la 22 decembrie. La Ceremonie vor participa reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, ai Consiliului Europei, ai Grupului Coordonator, ale autorităților locale şi ai altor parteneri ai programului.
Diana Munteanu