Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora o nouă Strategie de dezvoltare a sectorului vitivinicol și va implementa legislația Uniunii Europene în domeniu cu suportul experților italieni.
Negocierile de cooperare moldo-italiană în vederea dezvoltării sectorului vitivinicol din țara noastră au fost lansate, ieri, în cadrul unei întrevederi oficiale cu o delegație de la Inspectoratul Central pentru Reprimarea Fraudelor și Protejarea Calității Produselor Agroalimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor Italia.
În cadrul discuțiilor, părțile au menționat că vor semna un Memorandum de înțelegere ce prevede cooperarea dintre țări pentru protecția calității în sectorul vitivinicol.
În baza documentului, Oficiul Național al Viei și Vinului din țara noastră va beneficia de asistență din partea Inspectoratului Central pentru Reprimarea Fraudelor și Protejarea Calității Produselor Agroalimentare din Italia.
Primele activități de asistență, prevăd inițierea a două proiecte: TAIEX și TWINNING, în cadrul cărora vor fi realizate expertiza legislației vitivinicole, va fi elaborată o nouă Strategie de dezvoltare a sectorului vitivinicol, precum și va avea loc un schimb de experiență în protejarea calității vinului și dezvoltarea unei concurențe loiale în industria vitivinicolă.
Menționăm, la nivel european și mondial, Inspectoratul Central pentru Reprimarea Fraudelor și Protejarea Calității Produselor Agroalimentare din Italia, este un organism de control al produselor agroalimentare din Europa ce deține 29 de birouri în regiunile din Italia şi 6 laboratoare acreditate prin care asigură calitatea vinului, produs în Italia și combate contrafacerea acestuia prin controlul ex-oficiu.
Prin activitățile sale, inspectoratul supraveghează producția de calitate înregistrată și contribuie la dezvoltarea unei concurențe loiale între agenții economici.
Dina Roșca