Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a participat astăzi la Conferinţa omagială „Nicolae Dabija, poet și savant, la 70 de ani”, care s-a desfășurat în incinta Academiei de Științe a Moldovei.
Evenimentul este dedicat împlinirii de către poetul, prozatorul, publicistul, membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membrul de onoare al Academiei Române, Nicolae Dabija, a onorabilei de vârste de 70 de ani.
„Nicolae Dabija este omul de cultură desăvârșit. Este cel care prin munca, credința şi talentul literar a reînviat tradițiile noastre seculare. El este un simbol al smereniei, dar și al curajului acestui neam”, a menționat Babuc.
În cadrul conferinței au fost prezentate mai multe comunicări dedicate scriitorului Nicolae Dabija, și anume: „Personalitatea intelectuală a lui Nicolae Dabija”, susținută de către academicianul Mihai Cimpoi; „Nicolae Dabija: născocit de poeme”, autor – criticul literar Theodor Codreanu; „Temă pentru acasă: remitizări ale erosului” – Nina Corcinschi, doctor în filologie și conferențiar universitar; etc.
Nicolae Dabija s-a născut în s. Codreni, r-nul Cimișlia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova.Debutează în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea” (1975). Pe parcursul anilor 1972-1975 este redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 este şef de secţie la revista de literatură „Nistru”; apoi în anii 1984-1986 redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 este redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Actualmente, este membru al Uniunii Scriitorilor şi a Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.
Scriitorului Nicolae Dabija i s-au conferit numeroase distincții, premii şi titluri de onoare, printre care: Premiul „Mihai Eminescu”. al Academiei Române (1995); Ordinul Republicii (1996); Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor (2000), Marele Premiu „Sfântul Gheorghe” al Festivalului Internaţional de Poezie de la Uzdin, Serbia (2005), Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer (2014), Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani” (2015) etc.
Dina Roșca