În punctul de trecere a frontierei ”Otaci” a fost amenajată o expoziție cu siluete umane inscripționate cu istorii reale ale victimelor traficului de ființe umane. Astfel, timp de o săptămână, călătorii vor avea posibilitatea să se oprească în preajma figurinelor, să citească și să conștientizeze urmările acestui flagel infracțional, dar și să-și noteze contactele instituțiilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.
Instalarea acestor 10 statui este un prim eveniment de continuare a campaniei naționale de informare și sensibilizare a societății despre riscurile și consecințele fenomenului TFU, fiind urmată de un set de activități în diferite regiuni ale țări, care vor derula în perioada 18 – 25 octombrie 2018.
În cadrul evenimentului de lansare a acestei expoziții au participat șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, reprezentantul Misiunii OIM în Moldova, angajați din administrația publică locală și un grup de elevi din Liceul ”Mihai Eminescu”, or. Otaci.
„În lupta contra traficului de persoane este important nu doar să existe o conlucrare între instituțiile de resort pentru a stârpi acest fenomen, dar și societatea să devină conștientă de urmările care pot fi când este pasivă la astfel de situații sau intenționat acceptă să fie victimă. Efortul este unul conjugat și cu tărie să zicem NU traficului de persoane. În context, prin expoziția figurinelor în PTF Otaci, ne-am propus să sensibilizăm călătorii, printre care cu certitudine sunt din cei expuși riscului de trafic, cât și să-i încredințăm că nu sunt invizibili printre noi, Poliției de Frontieră îi pasă!” a menționat domnul Veaceslav Garștea.
Reprezentanta Misiunii OIM în Moldova, Irina Arap, în intervenția sa a relatat despre impactul acestei Campanii obținute până la ziua de azi în Republica Moldova și importanța regionalizării acesteia în scopul prevenirii și combaterii TFU.
Pentru grupul de elevi a fost realizat un tur de prezentare a figurinelor, care sunt expuse în PTF Otaci atât la intrarea în țară, cât și la ieșire. De asemenea, tinerii s-au arătat interesați de acțiunile Poliției de Frontieră în contracararea acestui flagel infracțional și au citit cu atenție din istorioarele înscrise pe siluetele umane.
Campania de informare în spațiul public „Invizibili printre noi” s-a realizat în 12 raioane până în prezent, fiind finanțată de către Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementată de către Organizația Internațională pentru Migrație.
Dina Roșca