Vadim Vultur are 26 de ani, este cel mai tânăr consilier local din orașul Sîngerei, are propria fermă de creștere a animalelor și păsărilor și, pe viitor, își dorește să deschidă și o mini grădină zoologică. În cadrul unui interviu, acordat pentru Provincial.md, a vorbit despre afacerea sa, activități, realizări, dar și despre cheia succesului.
Provincial: Când și de ce ați decis să lansați o afacere în domeniul producerii de carne?
Vadim Vultur: În anul 2013, când am finalizat studiile universitare și cunoscând foarte bine situația tinerilor în privința găsirii unui loc de muncă, din start, am știut că îmi va fi greu să mă angajez după specialitate. Dar având abilități de analiză și curaj, am decis să îmi deschid o fermă de animale, pentru că la acea vreme Moldova se confrunta cu un deficit de carne pe piața internă.
P.: Ce investiții ați făcut de la început și până acum, ați reușit să le recuperați?
V.V.: Pentru a crește o afacere de succes este nevoie întotdeauna de investiții, deoarece noile tehnologii avansează și mereu apare necesitatea, dar și noi idei de a investi. La moment investițiile se ridică la peste 800 mii lei.
P.: Unde se află ferma și ce creșteți/produceți la moment?
V.V.: La moment ferma se afla în or. Sîngerei în extravilan și e mai mult o zona agroturistică, iar pe viitor intenționez să o transform în mini grădină zoologică, pentru că avem specii de porumbei, 6 specii de fazani, 3 specii de păuni, struți africani și altele. Dar creștem și animale și păsări pentru vânzare, cum ar fi purcei, găini, iepuri, prepelițe, curci, picheri și altele.
P.: Recent ați deschis în orașul Sîngerei magazinul „Fermierul”. Ce fel de produse se găsesc acolo și care e reacția localnicilor până acum și…urmează alte magazine?
V.V.: Acum o lună am deschis un magazin specializat de produse de carne, crescute cu multă dragoste și multă muncă la ferma noastră – produse din carne de porc, iepure, prepelițe, găini, dar și ouă, și altele.
Locuitorii orașului sunt foarte mulțumiți de calitatea produselor noastre și de prețul acestora, pentru că le dăm posibilitatea să achiziționeze la preț direct de la producător. Pe viitor intenționez să fac o rețea de magazine specializate pe produse din carne „Fermierul”.
P.: Cu ce realizări vă mândriți până acum în activitatea dvs. în calitate de fermier? Dar la capitolul greutăți – care sunt cele mai mari probleme atunci când lansezi o afacere de acest gen?
V.V.: Mereu m-am mândrit cu ceea ce fac, dar cel mai mult mă gândesc la faptul că în câțiva ani am reușit să deschid propriul magazin, unde pot să vând produsele mele și să nu le vând altor comercianți, care cumpărau produsele pe nimic.
Cât ține de greutăți – acestea sunt mereu, mai ales în sectorul zootehnic. Cea mai mare greutate a fost perioada în care nu aveam unde să vând producția.
P.: Cum îmbinați calitatea de fermier și cea de consilier orășenesc, cu activitatea politică?
V.V.: De politică mereu am fost interesat, după specialitate sunt ,,Politolog”. După ce am absolvit Facultatea de Științe Politice, în 2013, m-am implicat în politică și anume în Partidul Democrat, unde este o echipă tânără și se acționează pentru cetățeni.
Activitatea mea de antreprenor, fermier, îmi dă posibilitatea ca din banii câștigați să pot sponsoriza diferite organizații de tineret din oraș, să pot face acte de caritate și să ajut persoanele aflate în necesitate.
P.: În calitate de consilier orășenesc, ce activități aveți și cum evaluați situația actuală din orașul Sîngerei?
V.V.: Majoritatea activităților mele sunt legate de tinerii din oraș. Din primul an de activitate la primărie am constituit ,,Consiliul Local al Tinerilor” și mă mândresc cu membrii organizației, pentru că sunt de mare ajutor în oraș.
Situația actuală din oraș este satisfăcătoare. Sunt rezultate bune, pentru că la conducerea orașului stă un primar cu experiență și o echipă unită de consilieri.
P.: Cât de mult contează vârsta contează atunci când vine vorba de afaceri și politică, e un avantaj sau din contra?
V.V.: De la început, să știți că, am avut impresia că tânărul de azi nu va izbuti niciodată, dar m-am înșelat, pentru că acel care-și dorește cu adevărat ceva să obțină – vârsta nu îi dă prioritate, dar munca și implicarea sunt cheia succesului. Cazul meu de exemplu – sunt cel mai tânăr consilier în Consiliul actual, am venit în funcție la 23 de ani, dar odată ce legea prevede că poți fi consilier de la 18 ani – oricare cetățean poate să se implice.
P.: Care este secretul unei afaceri de succes și ce sfat aveți pentru tinerii care își doresc să lanseze o afacere în țara noastră?
V.V.: Secretul nu e nimic altceva decât multă muncă depusă și încredere în sine. Ca să ai succes în afacere, trebuie să ai încredere în sine și în ideile tale, să te informezi corect și legal în domeniul în care vrei să activezi.
Tinerii au foarte multe idei de afaceri, dar le vine greu să le implementeze, deoarece au frică, se tem să piardă. Secretul succesului constă în a vrea să câștigi și a ști să pierzi.
Cristina Gurez