Astăzi, 21 aprilie 2016,a avut loc ceremonia oficială de semnare a Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Culturii, Agenția Turismului și Proiectul de Competitivitate finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) privind asistența oferită în vederea susținerii dezvoltării Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi” și promovarea acesteia ca destinație turistică în perioada 2016-2017, potrivit unui comunicat.
Documentul a fost semnat de către ministrul Culturii, Monica Babuc, directorul general al Agenției Turismului, Iurie Carp, și directorul de Proiect, Doina Nistor, în prezența directorului USAID Moldova Tomas Roods.
În cadrul evenimentului ministrul Culturii, Monica Babuc, a reiterat importanța dezvoltării și valorificării Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”, în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Culturii în ultimii ani pentru promovarea sit-ului arheologic în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oficialul a mulțumit partenerilor pentru implicare și colaborare în elaborarea unui proiect comun care va sta la baza complexului de acțiuni ce vor contribui la consolidarea integrității și autenticității Peisajului arheologic “Orheiul Vechi”.
La rândul său, directorul USAID Moldova, Tomas Rhodes, a menționat că acțiunile întreprinse împreună cu partenerii vor contribui la dezvoltarea regiunii ca fiind un obiectiv turistic sustenabil, fapt care va plasa Republica Moldova pe harta destinațiilor turistice mondiale și va avea efecte pozitive asupra economiei țării.
În această ordine de idei, directorul Agenției Turismului, Iurie Carp, a subliniat că Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi” reprezintă un obiectiv turistic prioritar pentru țara noastră, fiind unul din locurile care este vizitat de orice turist care vine în Republica Moldova.
Memorandumul prevede elaborarea planului de amenajare a teritoriului Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”, elaborarea Strategiei privind dezvoltarea turismului în Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi” pentru anii 2016-2025, precum și îmbunătățirea promovării Orheiului Vechi ca destinație turistică.
Promovarea patrimoniului cultural mobil și imobil constituie premisa indispensabilă a dezvoltării turismului în Republica Moldova. În acest sens, Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi”, creată prin legea nr.251 din 4 decembrie 2009 și aflată în subordinea Ministerului Culturii, reprezintă obiectiv ul patrimonial cu cea mai înaltă pondere turistică în Republica Moldova. În anul 2014 a fost aprobată Strategia de dezvoltare a culturii “Cultura 2020”, elaborată de Ministerul Culturii, care stabilește obiectivele prioritare în domeniul dezvoltării culturii, conservării și punerii în valoare turistică a patrimoniului cultural national, inclusiv a Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”.
În conformitate cu obiectivele stabilite în Strategie, în anul 2015, Ministerul Culturii a elaborat și înaintat dosarul de nominalizare a Peisajului Arheologic “Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia respectivă a forului internațional fiind preconizată pentru anul 2017. În scopul evaluării sit-ului din perspectiva integrității și autenticității, o misiune a Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) urmează să aibă loc în Republica Moldova în următoarele luni. După trecerea acestei etape, în iunie 2017 dosarul va fi examinat de către Comitetul Interguvernamental pentru protejarea Patrimoniului Mondial UNESCO, în scopul luării deciziei finale privind includerea Peisajului Arheologic “Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.