Astăzi, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, s-a dat start Simpozionului științifico-practic ”Lecturi AGEPI”, ediția a XVIII-a. Scopul acestui eveniment este de a oferi o platformă de dezbateri pentru subiecte și probleme din domeniul proprietății intelectuale, potrivit unui comunicat.
La Simpozion participă specialiști din domeniul protecției proprietății intelectuale, cît și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice din domeniul științei și inovării, mandatari autorizați, inventatori, profesori, studenți etc. De asemenea, la eveniment sunt prezenți și reprezentanți ai Oficiului Român pentru Dreptul de Autor.
Evenimentul a fost deschis de către Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, care a menționat că Simpozionul „Lecturi AGEPI” oferă posibilitatea ca participanții să comunice și să înțeleagă mai bine ce presupune domeniul proprietăţii intelectuale. Octavian Apostol a invitat participanții să se implice activ în dezbateri pe parcursul prezentărilor deoarece schimbul de experiență și informații relevante este extrem de important în procesul de dezvoltare a domeniului proprietății intelectuale.
Simpozionul a demarat conform programului cu Sesiunea I cu genericul: Evoluţii recente în domeniul protecţiei şi respectării drepturilor de proprietate intelectuală și a cuprins comunicări referitoare la sistemul indicaţiilor geografice în Republica Moldova – realizări şi perspective; contribuţia industriilor creative la economia Republicii Moldova; piraterie vs contrafacere în domeniul operelor scrise; transfer de tehnologie şi norme concurenţiale; Bootlegging la AGEPI: Instrumentele analitice de brevet în acţiune și viziuni asupra modernizării instruirii în domeniul proprietăţii intelectuale.
Potrivit programului, ediția curentă a Simpozionului, se desfășoară pe parcursul a două zile, în cadrul ședinței plenare și a 4 sesiuni.
Simpozionul „Lecturi AGEPI” se încadrează în seria de manifestări consacrate Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, sărbătorită anual pe 26 aprilie. Tematica Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală din acest an este „Creativitatea în mediul digital. Redefinirea Culturii”.
Elena Ivanov