Autoritățile Republicii Moldova implementează un amplu program de reforme social-economice și politice, care au drept scop transformarea țării într-un stat democratic, cu o economie durabilă și concurentă, societate asigurată cu un pactet social integru sub toate aspectele. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în raionul Rîșcani, în cadrul întrevederilor cu autoritățile publice locale, conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu, cu mediul de afaceri și cetățeni, potrivit unui comunicat de presă.
Referindu-se la reformele implementate de către Guvern, vicepremierul Octavian Calmîc s-a referit, în mod special, la optimizarea numărului organelor de control, reducerea actelor permisive, consolidarea platformei „ghișeul unic” prin unificarea unor instituții publice, stabilirea contactelor cu partenerii externi, etc. Ministrul Economiei a vorbit și despre măsurile întreprinse de autorități pentru atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă, menționând că pe parcursul anului curent urmează a fi realizate câteva proiecte investiționale în valoare de peste 100 milioane de euro, susținerea agricultorilor prin alocarea subsidiilor, intermediul proiectelor de dezvoltare, realizate cu susținerea partenerilor de dezvoltare, etc. ”Toate aceste reforme au un singur scop – transformarea Republicii Moldova într-un stat, unde fiecare cetățean este protejat sub toate aspectele și asigurat cu întreg pachetul social-economic pentru un trai decent”, a subliniat Octavian Calmîc.
În dialog cu vicepremierul, cei prezenti au apreciat drept pozitive și progresive reformele implementate de autorități, în special, în relațiile cu partenerii de dezvoltare, atragerea investițiilor, soluționării problemelor sociale a populației, inclusiv a pensionarilor, etc. Concomitent primarii localităților, agenții economici au solicitat stabilirea unui dialog mai strâns și eficient între autoritățile centrale și cele locale, în special la elaborarea și implementarea proiectelor de legi, acte normative sau alte directive. În opinia celor din raionul Rîșcani lipsa acestei comunicări se răsfrânge negativ asupra implementării unor programe și strategii de reformare a țării. În context, a fost accentuat că inițiativa unor forțe politice de a schimba sistemul de vot în unul uninominal este salutabilă și binevenită, deoarece va permite promovarea în organul legislativ a unei clase politice noi, care va avea drept prioritate nu interesele de partid, dar a localităților și regiunilor pe care le reprezintă.
În cadrul vizitei în raionul Rîșcani, vicepremierul Octavian Calmîc a discutat cu mai mulți agenți economici despre activitatea acestora, programele de dezvoltare a întreprinderilor, proiectele investiționale, etc. La Fabrica “Avicola”, amplasată în satul Corlăteni, ministrul Economiei s-a familiarizat cu procesul tehnologic de producție, infrastructura întreprinderii, a discutat cu personalul despre condițiile de muncă, apreciind eforturile colectivului și administrației în dezvoltarea afacerii, stabilirii unor relații comerciale cu parteneri din diferite regiuni, inclusiv state din Orientul Mijlociv și Golf.
Dina Roșca