Gheorghe Gaberi, Director General ANSA, în cadrul unui briefing de presă, a vorbit despre importanţa asigurării sectorului agricol cu seminţe şi material săditor de calitate, cu fertilizanţi şi materiale uz fitosanitar, precum şi de o asistenţă calificată de protecţie a plantelor. Toate aceste componente sunt necesare creşterii recoltelor bogate de culturi agricole, a menţionat Directorul General ANSA.
Potrivit unui comunicat al ANSA, șeful Direcţiei Control semincer Dumitru Rusu, a adus la cunoştinţa ziariştilor, că nivelul de asigurare cu material semincer al agricultorilor în acest an este la un de circa 97%, fiind depozitate peste 34 mii de tone. Din acestea au fost controlate în laborator circa 32 mii de tone. Gradul de asigurare cu semințe de culturi legumicole și bostănoase este de circa 86%, semințe de cartof pentru consum 82%, iar pentru reproducere 42%. La moment se efectuează importuri pentru a diminua deficitul respectiv. Agricultorii efectuează unele lucrări de fertilizare în semănăturile de toamnă. El a mai menţionat că până în prezent au fost depistate preponderent falsificări de semințe autohtone. Totuși, anul trecut au fost semnale că au fost falsificate semințe de hibrizi de floarea soarelui și porumb a unor companii străine cu renume. „Inspectorii au acționat prompt și se pare că au oprit acest fenomen. În acest an au apărut semnale că în magazine sunt puse în vânzare semințe fără acte de proveniență și de calitate”, a constatat Dumitru Rusu, atenţionându-i pe agricultori că la procurarea semințelor trebuie să ceară un bon de casă și o factură și un certificat de calitate. Când se cumpără semințe pentru suprafețe mai mari se recomandă întocmirea unui contract de vânzare-cumpărare.
Mihai Negrescu șef al Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți de la ANSA a remarcat în informaţia prezentată că încă din ianuarie a început importul masiv de produse de uz fitosanitar. Agenția a autorizat doar importul produselor de calitate prin verificarea la vamă a acestora. Circa 60% de materiale de uz fitosanitar sunt importate din Comunitatea Europeană, 12% din CSI, iar restul din China și India. Inspectorii agenției s-au deplasat în peste 700 de depozite agricole, fiind depistate unele abateri grave precum existența produselor de contrabandă, reambalate ilegal sau care nu sunt etichetate conform standardelor naționale. Gospodăriile mici nu trebuie să fie victime ale comerțului stradal. Pesticidele sunt un produs de evidență strictă asemenea medicamentelor. Astfel, cum nu este normal să cumperi medicamentele din stradă, la fel și pesticidele nu trebuie cumpărate din stradă, ci doar din magazinele autorizate de Agenție. Un semn distinctiv pentru produsele contrafăcute este că sunt comercializate la gherete, tarabe, în stradă. De obicei sunt etichetate în alte limbi decât română, sau au ambalaje necorespunzătoare”, remarcă Mihai Negrescu șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți de la ANSA.
Eugenia Tulgara, şefă a Serviciului de protecţie şi sănătatea plantelor, a vorbit în faţa reprezentanţilor presei despre necesitatea declanţării timpurii a operaţiilor de protecţie a semănăturilor şi a plantelor multianuale, aceasta fiind în opinia specialistului, o garanţie sigură de obţinere a recoltei bogate. În altă ordine de idei, D-a Tulgara a expus şi câteva sfaturi practice pentru lucrările de primăvară. Dumneaei a prezentat şi o publicaţie utilă agricultorilor în care se face referinţă la pronosticul răspândirii dăunătorilor şi bolilor culturilor agricole şi a recomandărilor de combatere a acestora.
Dina Roșca