Constantin Stere s-a întors în bronz acasă, la Ciripcău (foto)
Casa muzeu „Constantin Stere” din Ciripcău a adunat vineri, 27 martie 2015 lume bună de pe ambele maluri ale Prutului. În amintirea zilei de 27 martie,1918, când deputaţii „Sfatului Ţării” au votat Unirea Basarabiei cu România, aici a avut loc dezvelirea bustului celui care a fost Constantin Stere, om politic, jurist, savant, jurnalist, scriitor, născut la 1 iunie, 1865 în această localitate.
În aceiași zi a avut loc şi inaugurarea expoziţiei muzeului, care a fost amenajată la standardele europene, datorită eforturilor şi ajutorului dezinteresat al Fundaţiei „Constantin Stere” din comuna Bucov, Consiliului Judeţean Prahova, Primăriei comunei Bucov, precum şi muzeografilor de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, care au dăruit muzeului din Ciripcău piese de mobilier similare celor din muzeul prahovean.
Dezvelirea bustului a avut loc într-un cadru festiv. Primarul -gazdă, Mihail Donos s-a arătat mândru de faptul că stă în fruntea satului în care s-a născut Constantin Stere, omul politic, ce a jucat un rol important în Unirea Basarabiei cu România. Privind la elevii gimnaziului din localitate şi la liceenii de la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, prezenţi la eveniment, domnul primar a opinat: „Această zi, această sărbătoare pentru generaţia tânără trebuie să rămână în amintire pentru toată viaţa. Onoarea de a dezveli bustul a revenit Preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, Preşedintelui ICR de la Chişinău,Valeriu Matei şi Preşedintei Fundaţiei „Constantin Stere” din Prahova, Lia Maria Voicu.
După dezvelire, preotul din localitate a oficiat o slujbă de pomenire şi sfinţire.
Rând pe rând l-au elogiat pe Constantin Stere şi au adus mulţumiri celor din judeţul Prahova pentru acest dar frumos, oferit satului Ciripcău, academicianul Valeriu Matei cu erudiţia lui desăvârşită, vicepreşedinţii raioanelor Soroca, Floreşti şi Teleneşti: Vladimir Nicuţă, Alexei Postolachi şi Valerian Bejan. Oaspeţii din România care au fost şi organizatorii evenimentului au promis că vor reveni la 1 iunie, când se împlinesc 150 de ani de la naşterea ilustrului nostru pământean, ca să dezbatem împreună în cadrul Universităţii Populare de Vară, opera lui Constantin Stere.
După eveniment delegația din România însoțită de vicepreședintele raionului Soroca dl. Vladimir Nicuța și dna Stela Zabrian, șef Serviciul Relații Publice au depus flori în parcul ”Mihai Eminescu”.
Sursa: soroca.md