Din cele 356 de monumente din raionul Ungheni, dintre care 148 de importanţă naţională şi 208 – locală, un loc aparte îl au clădirile de cult. Conform ultimul raport efectuat de către Agenţia de Inspectare şi Restaurare a monumentelor (AIRM), în raion, ca şi în întreaga republică, bisericile din lemn, care mai pot fi numite şi martore ale evenimentelor istorice de mare importanţă, practic au dispărut.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Alexeevca de mult şi-a pierdut aspectul său autentic. Fiind ridicată din lut, aşa cum afirmă şi locuitorii satului, în ultimii ani pentru lucrările de renovare au fost folosite cele mai noi materiale de construcţie. „Avem o biserică frumoasă, cu uşi şi ferestre noi, pereţi zugrăviţi, totul s-a făcut cu ajutorul oamenilor şi al preotului”, spune Vera Obrijanu, perceptor fiscal.
Aceeaşi soartă a împărtăşit-o şi biserica „Sf. Nicolae” din Cetireni, care şi-a pierdut aspectul său străvechi. Şi dacă specialiştii agenţiei spun că lemnul a fost materialul din care a fost înălţată biserica, locuitorii afirmă că lăcaşul ar fi fost construit la început din cărămidă roşie. Soţii Elena şi Leonid Crudu spun că prima reparaţie capitală în biserică a avut loc prin anii ‘80. În prezent toate desenele de pe pereţi au fost acoperite şi schimbate cu icoane. „E frumos, peste tot e lambriu, uşi şi ferestre din termopan. Ne pare rău că nu avem clopotul cel vechi, care a fost de la începuturi în biserică. Este unul, în ogradă, dar trebuie restaurat”, spune Elena Crudu.
Bisericii „Trei Ierarhi”, Floreşti, care are mai bine de 200 de ani, i-a fost schimbat aspectul istoric încă în anul 2001. Potrivit raportului, clădirea a fost învelită cu ţiglă metalică.
La Sculeni, biserica „Sf. Nicolae”, aşa cum a fost numită la început, a fost înălţată din nuiele. Astăzi, nimic nu mai aminteşte de acea biserică din lemn, căci a fost demolată şi în locul ei ridicată, pe o temelie din piatră, una din cărămidă. I-a fost schimbat până şi hramul – „Naşterea Maicii Domnului”.
Într-o stare nesatisfăcătoare se află biserica „Sf. Nicolae” din Năpădeni, care în urma alunecărilor de teren din 1974 a fost abandonată. Specialiştii i-au atribuit clădirii un grad avansat de degradare.
Biserica „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din satul Teşcureni este unul din cele mai vechi locaşuri din lemn din republică. Parohul bisericii, Serghei Ceaglei, spune că chiar dacă au făcut careva lucrări de reparaţie, au încercat să păstreze autenticitatea ei: „Am schimbat ferestrele vechi cu altele noi, dar, la fel, sunt din lemn, am întărit temelia lăcaşului. Toate schimbările au fost făcute cu acordul Ministerului Culturii. Am păstrat aceeaşi intrare în biserică, pragul vechi. Avem o notificare de la pompieri de a prelucra suprafaţa scândurilor cu care este acoperită din exterior biserica cu substanţă ignifugă. Vom face acest lucru în curând, apoi vom vopsi clădirea în aceeaşi nuanţă”.
Sursa: unghiul.info