Primăria comunei Suruceni din raionul Ialoveni ar putea fi obligată să restituie Ministerului Mediului 216.000 de lei, bani alocați din Fondul Ecologic Naţional pentru amenajarea unui parc public. Parc ce n-a mai fost amenajat. În plus, s-a constatat că terenul forestier pentru care fusese solicitat grantul era dat în arendă de un an unei societăți comerciale, pe un termen de 39 de ani.
Într-o scrisoare din 9 septembrie 2015 adresată consilierilor locali din Suruceni, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu (PL), avertizează că va întreprinde acţiunile necesare pentru recuperarea celor 216.000 de lei, care „nu au fost utilizaţi conform destinaţiei”. Potrivit lui Munteanu, în decembrie 2013, Primăria Suruceni a raportat că au fost efectuate lucrări de amenajare a parcului în valoare de 251.507 lei, însă ulterior inspectorii Ministerului Mediului au constatat că, în realitate, nu s-a făcut nimic. „Primăria Suruceni a fost informată despre posibilitatea înlăturării neajunsurilor până la 31 decembrie 2014, în caz contrar, va trebui să restituie banii”, se arată în scrisoarea semnată de ministru.
Trei hectare de pădure date în arendă
Să vedem însă cum s-a ajuns la situația actuală. La 28 noiembrie 2011, Consiliul sătesc Suruceni a desfășurat o licitaţie privind darea în arendă pentru o perioadă de 39 de ani a unui teren forestier cu suprafaţa de aproape trei hectare. Terenul, cu nr. cadastral 5530301076, se află într-o zonă pitorească, pe malul lacului Dănceni, la o distanţă de circa doi kilometri de Suruceni. Licitația a fost câștigată de SRL „Lozovan prim” din Suruceni. Pe 9 februarie 2012, directorul firmei, Olga Lozovan, și primarul comunei, Vasile Blăniţă, semnează contractul de arendă. Potrivit documentului, SRL „Lozovan prim” urma să amenajeze pe cele trei hectare de pădure un complex de odihnă și agrement și, respectiv, să profite din plin de beneficiile oferite de activitatea comercială.
Peste mai bine de un an, la 30 martie 2013, Primăria Suruceni depune un proiect la Ministerul Mediului, solicitând finanțare nerambursabilă pentru amenajarea unui parc de recreere pe teritoriul satului, mai exact pe terenul forestier cu nr. cadastral 5530301076, fără să indice faptul că acesta era dat în arendă unui agent economic privat pentru activităţi comerciale.
Cererea este acceptată. La 3 iunie 2013, primarul comunei Suruceni, Vasile Blăniță (PLDM), și ministrul de atunci al Mediului, Gheorghe Şalaru (PL), semnează contractul nr. 5/3078-4012, privind acordarea unui grant de 360.000 de lei din Fondul Ecologic pentru implementarea Proiectului nr. 4012 „Crearea şi amenajarea parcului de recreere din satul Suruceni, raionul Ialoveni”. Banii urmau să fie alocați în două tranșe: 108.000 de lei imediat după semnarea contractului, iar celelalte 252.000 de lei – după ce beneficiarul prezintă rapoartele financiare privind utilizarea primei tranşe.
Din scrisoarea semnată de actualul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, constatăm că în contul Primăriei Suruceni a fost transferată suma de 216.000 de lei, în două tranşe. La finele anului 2013, Primăria Suruceni a prezentat un raport financiar în care arată că ar fi cheltuit aproape 252.000 de lei pentru amenajarea parcului. Raportul le-a trezit însă dubii reprezentanților Ministerului Mediului.
Unde-i parcul?
În luna august 2015, ne-am dus la Suruceni pentru a vedea cum arată parcul amenajat cu 252.000 de lei, majoritatea alocați din Fondul Ecologic Național. Zece bănci din lemn și zece tomberoane, cam asta e tot ce am găsit. În rest – nimic. Trei tineri tocmai începuseră să facă ordine în zonă. Ne-au spus că ar fi fost năimiți de către familia lui Ion Creţu, consilier local din partea PLDM şi ginerele fratelui primarului Vasile Blăniţă. Muncitorii au recunoscut că s-au înțeles să fie plătiți cash la sfârșitul zilei și că nu au contract cu vreo firmă sau cu Primăria.
Potrivit datelor Camerei Înregistrări de Stat, SRL „Lozovan prim” a fost înregistrată la 18 iunie 2010 de către Tatiana Lozovan, soţia lui Vasile Lozovan, care pe atunci era consilier local din partea PLDM. Actele arată că Tatiana Lozovan este singurul fondator şi administrator al SRL „Lozovan prim”. Olga Lozovan, care a semnat contractul de arendă a terenului şi figurează în contract în calitate de director al firmei, este fiica lui Vasile şi a Tatianei Lozovan.
La numărul de telefon indicat în contractul de arendă de către Olga Lozovan ne-a răspuns fratele ei, Ion Lozovan, ales consilier de Suruceni pe lista PLDM în urma scrutinului local din iunie 2015. „Sunt în afara ţării. Cunosc despre arendarea celor trei hectare de pădure. Totul este legal. Ne-a verificat şi CNA, nu au găsit nimic. Nu am luat noi ilegal niciun ban”, ne-a spus la telefon Ion Lozovan.
Am încercat să vorbim şi cu Olga Lozovan. După ce ne-a confirmat la telefon că este Olga Lozovan şi că nu vede nicio problemă în faptul că ea a semnat contractul de arendă, când am întrebat-o despre grantul oferit de către Ministerul Mediului, a spus că ea nu este Olga Lozovan şi a închis. Oamenii din sat spun că afacerea cu terenul forestier arendat ar fi gestionată de către Ion Lozovan şi Ion Creţu, ambii consilieri PLDM.
Argumentele Fondului Ecologic Naţional
Cum a fost posibil ca Fondul Ecologic să aprobe finanţarea proiectului, dacă terenul era de un an dat în arendă pentru o perioadă îndelungată? Elena Greangă, coordonator de programe în cadrul FEN, ne-a spus că Primăria Suruceni a prezentat o scrisoare de garanţie că terenul respectiv este proprietate publică.
„Avem foarte multe solicitări. Nu reuşim să-i verificăm pe toţi, suntem puţini. Am crezut unui document oficial, cu ştampila administraţiei publice locale, semnat de un funcţionar cu demnitate publică”, explică funcţionara. Elena Creangă a adăugat că juriştii de la Ministerul Mediului deja pregătesc actele pentru a cere în instanţă returnarea celor 216.000 de lei, iar despre falsurile comise de edilii din Suruceni a fost sesizat Centrul Naţional Anticorupţie.
Argumentele primarului Vasile Blăniţă
Vasile Blăniţă recunoaște că banii pe care i-a primit Primăria Suruceni din Fondul Ecologic Naţional au fost transferaţi în contul firmei „Lozovan prim”. „Băieţii aceştia vor să facă ceva serios pentru sat, să investească vreo cinci milioane. Dacă va trebui, vor restitui aceşti bani. Dar banii s-au cheltuit, au fost amenajate bănci, s-a început construcţia unui gard. Noi am vrut să-i ajutăm, ca să atragem investiţii”, a încercat să ne convingă edilul.
Totodată, Vasile Blăniţă a declarat că nu va renunţa chiar uşor la grantul oferit de Ministerul Mediului: „Dacă va trebui, vom merge în judecată. Avem dovezi că banii au fost folosiţi conform destinaţiei. Doar că nu ne-am încadrat în termenul stabilit de minister pentru amenajarea parcului. Sper că ne vom înţelege şi termenul va fi prelungit”.
Întrebat ce ar avea de câştigat oamenii din Suruceni în urma acestei afaceri, primarul ne-a declarat că s-a înţeles cu agentul economic ca sătenii să se odihnească gratuit acolo: „Vom construi căsuţe, iar una din ele va fi pentru oamenii din sat”. Despre aceste înțelegeri, cum le-a zis edilul, nu e scris nimic în contractul de arendă, dar nici în proiectul de grant depus la Ministerul Mediului.
Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei Jurnaliştii pentru transparenţă în gestionarea banilor publici, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Sursa: www.anticoruptie.md
Așa trebue sa fie intr-o țara democrata ,la duba cu ei sih primarul își face casa la chiee după al treilea mandat la duba !!!!!!!!!!!!!!!!