Un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi Ministerul Agriculturii al Regatului Haşemit al Iordaniei a fost semnat la Amman, de ministrul Eduard Grama și omologul său iordanian Rida A. Shibli, în cadrul vizitei de lucru a ministrului moldovean, care a avut loc în perioada 07-10 septembrie.
Potrivit documentului, „Părţile Contractante se vor strădui să colaboreze asupra activităților convenite de comun acord în domeniile agriculturii, promovarea comerțului și consolidarea capacităților care vor stimula cooperarea în agricultură”.
Domeniile selectate ca fiind prioritare sunt: siguranța alimentară și securitatea alimentară; cercetare și dezvoltare; extensiune rurală; irigare și managementul apelor; producția animalieră; viticultură; schimbările climatice; comerțul cu produse agricole și investiții, precum și alte domenii stabilite de comun acord.
Cooperarea va fi implementată prin:
- a) Consultări şi informaţii;
- b) Schimb de vizite între specialiști, oameni de știință, experți;
- c) Programe de instruire;
- d) Organizarea în comun a cursurilor de pregătire profesională, seminarelor, simpozioanelor și conferințelor;
- e) Schimb de informaţii privind producerea şi potenţialul de export.
Pentru realizarea unui dialog intensiv, Părţile au convenit să înființeze un grup de lucru în calitate de platformă, care se va convoca în funcție de necesități. Sesiunile vor avea loc în mod alternativ în Republica Moldova și în Regatul Hașemit al Iordaniei.
Totodată, delegația din Republica Moldova a vizitat 2 centre mari de păstrare, sortare și export a fructelor și legumelor din Amman.
Conform datelor statistice, în perioada ianuarie-mai 2016, exportul de produse agroalimentare în Iordania a atins valoarea de 1,8 mil. USD, ceea ce reprezintă o creștere de 5,7 ori comparativ cu valorile perioadei similare a anului precedent. Această majorare este determinată de livrările de animale vii de specia bovină. Alte produse exportate sunt animalele vii de specia ovine și caprine.
În același timp, importul de produse agroalimentare din Iordania, realizat în perioada ianuarie-mai 2016 reprezintă o creștere semnificativă de la 8,9 mii USD la 878,9 mii USD. Principala categorie de mărfuri importate sunt legumele (tomate și castraveți).
Dina Roșca