Procesul de desfășurare a reparațiilor capitale în cele șase școli de circumscripție renovate cu suportul Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova”(PRIM) a fost discutat astăzi, la Ministerul Educației, în cadrul unei ședințe de lucru. La întrunire au participat conducătorii instituțiilor de învățământ, primarii localităților vizate, responsabilii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, agenții economici contractați pentru a realiza lucrările de reparație, potrivit unui comunicat de presă.
În deschiderea ședinței, viceministrul educației Elena Cernei a prezentat situația actuală de la fiecare școală de circumscripție, accentuând necesitatea de a valorifica la maximum perioada vacanței de vară pentru ca din 1 septembrie elevii să înceapă anul de studii în condiții mai bune. Agenții economici au fost atenționați să respecte termenele și angajamentele contractuale, inclusiv privind calitatea lucrărilor de reconstrucție.
În acest context, viceministrul Lilia Pogolșa a informat că Ministerul Educației va crea un grup de lucru care va efectua vizite în teritoriu și va inspecta procesul de desfășurare a renovărilor: ” Grupul de lucru va monitoriza termenele de realizare a lucrărilor de reparație, va examina eventualele probleme apărute și va propune soluții. Trebuie să depunem eforturi comune pentru ca fiecare elev din localitățile rurale să aibă acces la studii, de aceea fac apel către autoritățile publice locale să se implice activ la reabilitarea școlilor de circumscripție.”
Liuba Sănduţă Pleşca, manager al Liceului Teoretic ”Meşterul Manole” din Sălcuţa, Căuşeni, a menționat că în instituția sa lucrările de reabilitare sunt în plină desfășurare. Pentru a nu perturba procesul educațional, blocurile școlii sunt renovate unul câte unul. Directoarea și-a exprimat speranța ca din 1 septembrie să fie finalizată reparația în primul bloc de studii.
În cadrul ședinței a fost accentuat faptul că fiecare instituție renovată trebuie să dispună de rampe și ascensoare pentru persoanele cu dizabilități, sistem de termoficare, apeduct, canalizare, bloc sanitar și stație de epurare. Totodată, Ministerul Educației a informat că elaborează standardele de dotare a cabinetelor școlare iar ulterior, cu suportul PRIM, vor fi procurate echipamente și mobilier pentru cele șase școli de circumscripție.
Proiectul ”Reforma Învățământului în Moldova” este realizat de Ministerul Educației, cu asistența Băncii Mondiale. Printre școlile de circumscripție ce urmează să fie renovate capital în cadrul PRIM se numără: Liceul Teoretic ”V. Pârvan” din s. Gotești, r. Cantemir; Liceul Teoretic ”L. Blaga” din or. Iargara, r. Leova; Liceul Teoretic ”S. Lucaci” din or. Costești, r. Râșcani; Gimnaziul ”Al. cel Bun” din s. Vărzărești, r. Nisporeni; Liceul Teoretic ”M. Eminescu” din s. Sipoteni, r. Călărași; Liceul Teoretic ”M. Manole” din s. Sălcuța, r. Căușeni.
Diana Munteanu