La Bălți, astăzi, în cea de a doua zi a vizitei de amploare la Bălți a delegației ruse în capitala de nord a Moldovei, a avut loc semnarea acordurilor privind colaborarea între Universitatea Agrară de Stat din Sankt Petersburg (СПбГАУ); Universitatea de Stat de Inginerie și Economie din Nijnii Novgorod (НГИЭУ) și Primăria municipiului Bălți, potrivit unui comunicat de presă.
Încheierea acestor acorduri a devenit posibilă grație acordurilor de colaborare încheiate între primarul de Bălți, Renato Usatîi, în 2015 cu reprezentanții regiunilor rusești. În componența delegației sînt ministrul Învățămîntului din regiunea Nijnii Novgorod, Serghei Naumov; adjunctul ministrului, Alexandr Ușakov; rectorul СПбГАУ, Serghei Șirokov; și Anatolii Șamin, rectorul НГИЭУ.
Ceremonia de semnare a avut loc în sala de protocol a Primăriei municipiului Bălți. În alocuțiunea sa, primarul de Bălți, Renato Usatîi a spus: „Astăzi a fost continuat acel start bun care a fost dat în vara și toamna anului 2015, în cadrul acordurilor și Cartei Rutiere, semnate cu guvernatorul regiunii Sankt Petersburg, Gheorghii Poltavcenko și guvernatorul regiunii Nijnii Novgorod, Valerii Șanțev.
„Astăzi ne-am întîlnit pentru a discuta pașii concreți pentru întărirea relațiilor noastre bilaterale, înainte de toate, în domeniul învățămîntului, – a spus primarul de Bălți, Renato Usatîi. – Astăzi în Moldova nu e cea mai simplă situație socială, economică și politică, există incoveniențe și probleme pentru tinerii care vor să fie școliți, au loc reduceri a numărului de școli, inclusiv a școlilor cu predare în limba rusă. Odată cu asta, avem foarte mulți copii talentați din familii social-vulnerabile care nu sînt în stare să-și realizeze potențialul.
Grație colaborării noastre mulți dintre ei vor putea studia în instituții universitate prestigioase din Rusia, mai ales în cele cu specializări de profil în domeniul agriculturii, un segment tradițional al economiei moldovenești.
Moldova întîmpină probleme serioase de cadre, ne transformăm într-un stat al juriștilor și economiștilor, în contextul unui deficit acut de care cu specializări tehnice. Sînt convins că elevii care vor deveni studenți în universitățile pe care le reprezentați vor fi specialiști calificați, fapt care va contribui la dezvoltarea relațiilor noastre”.
Renato Usatîi a declarat că Bălțiul a devenit una dintre puținele regiuni unde s-a reușit păstrarea, la modul general, sistemul învățămîntului profesional. Primarul de Bălți, de asemenea, a subliniat că, mulțumită semnării acordurilor cu universitățile rusești, vor avea posibilitatea de a studia în Rusia nu doar elevii din Bălți, dar și din tot nordul Moldovei.
Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Farit Muhametșin, a menționat în alocuțiunea sa că susține în totalitate direcția în care se dezvoltă colaborarea umanitară comună între Bălți și regiunile Federației Ruse. „Vedem că în domeniul educației din Moldova sînt probleme și sîntem fericiți întîlnirii de astăzi, cînd colegii noștri din Rusia au venit cu propuneri concrete în albia înțelegerilor atinse anterior în cadrul colaborării inter-regionale”. Ambasadorul rus și-a exprimat încrederea că participarea unor asemenea regiuni mari ale Federației Ruse, precum Sankt Petersburg și Nijnii Novgorod, la aceste procese vor deveni o susținere enormă pentru sistemul de învățămînt din Moldova.
Muhametșin a mai menționat că, la etapa actuală, în Rusia continuă lucrul comisiilor guvernamentale privind selectarea tinerilor de peste hotare pentru studii în universităților ruse și, potrivit lui, cotele impunătoare acordate în cadrul înțelegerilor semnate la Bălți vor fi o șansă enormă pentru tinerii din Moldova. „Într-un timp relativ scurt, Dumneavoastră ați stabilit contacte strînse cu regiunile de top ale Rusiei și regiunile deja au răspuns cu propuneri concrete” , a mai menționat diplomatul.
Ministrul Învățămîntului din regiunea Nijnii Novgorod, Serghei Naumov, s-a adresat către Renato Usatîi cu cuvinte de mulțumire pentru invitația de a vizita Bălțiul. „Sîntem foarte fericiți că vizita noastră ne-a oferit posibilitatea să facem cunoștință cu starea de lucruri în regiunea voastră. Astăzi înțelegem cu adevărat specificul, vedem cum putem ajuta la adrese concrete, în ce direcții să acționăm. Deja avem anumite înțelegeri cu unele școli și universități din Bălți, pe care le-am vizitat.
Avem propuneri proprii pe care sîntem gata să le discutăm. Cît ține de Nijnii Novgorod, sîntem gata să lărgim programul și să nu ne oprim la cotele stabilite din start. Important este că am găsit puncte de interes comun în pregătirea cadrelor”.
Serghei Naumov a subliniar că în regiunea Nijnii Novgorod exită un sistem puternic de învățămînt mediu-profesional, care, de asemenea, poate fi utilizat pentru pregătirea cadrelor pentru întreprinderile municipale din Bălți.
„Dispunem de centre de resurse puternice și considerăm că putem discuta posibilitatea creării la Bălți a unui centru de resurse asemănător”, a spus Serghei Naumov, adăugînd că există înțelegeri și în domeniul organizării pregătirii și susținerii cadrelor conform standardelor moderne.
La fel, Serghei Naumor a comunicat că regiunea este gata să invite o delegație a studenților moldoveni pentru participarea la un lagăr internațional pentru tineret. „În general, sîntem de părerea că a început munca concretă și sîntm convinși că oamenii au nevoie de asta”, a spus ministrul Învățămîntului din regiunea Nijnii Novgorod.
Elena Ivanov