O cultura de capsuni infiintata pe un hectar ii poate aduce unui fermier un profit anual de cel putin 8.000 de euro, fara a utiliza fertilizari deosebit de puternice. Primavara este si ea o perioada optima de plantare a stolonilor de capsuni, mai ales daca se opteaza pentru soiuri rezistente la bolile de radacini. Pentru a afla mai multe detalii despre cum se infiinteaza corect o asemenea cultura StiriAgricole.ro discutat cu Dr. Ing. Nelu Orlaie, cunoscut pentru celebra sa pepiniera de capsuni, coacaz negru si zmeur, din comuna Hida, judetul Salaj.
Desi capsunul este o specie pretentioasa, precum si costisitoare cel putin in ceea ce priveste infiintarea culturii, aceasta poate oferi o productie la hectar de circa 20 tone, oferindu-i astfel un venit fermierului, chiar din primul an, de aproape 20.000 de euro.
„Chiar daca necesita o investitie destul de importanta, capsunul ramane in continuare o cultura deosebit de rentabila. Cu o tehnologie corecta, capsunul poate produce circa 20 tone la hectar. Investitia se ridica undeva la circa 11.000 de euro pentru un hectar, in aceasta suma fiind incluse materialul saditor de foarte buna calitate, pregatirea terenului, fertilizarile, irigatiile, cat si tratamentele necesare pentru un an. Astfel, daca vindem capsunile cu numai 5 lei (RON) putem ajunge la circa 20.000 euro”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Nelu Orlaie.
Pe langa plantarile de toamna, care se realizeaza intre 15 septembrie – 15 octombrie, culturile de capsun se pot infiinta si primavara, de la sfarsitul lunii martie si pana la sfarsitul lunii aprilie.
„Putem incepe sa plantam stolonii de la sfarsitul lunii martie, in zonele din sudul si vestul Romaniei, si pana undeva in jur de 20 aprilie, in celelalte zone din Romania. Plantele frigo se pot planta incepand cu luna mai si inceputul lunii iulie. Aici, as vrea sa atrag atentia asupra unei probleme. Pe foarte multe site-uri se incurajeaza plantarea plantelor frigo la sfarsit de iulie, august, chiar septembrie. Este complet gresit. Aceste plante frigo sunt pastrate o perioada indelungata la frig, ceea ce determina o degradare a amidonului. O serie de comercianti aduc acest tip de marfa care se arunca din depozitele din vestul Europei si o vand in Romania. Recomandarea noastra este ca plantarea cu plante frigo sa se incheie la sfarsitul lunii iunie”, spune Dr. Ing. Nelu Orlaie.
Pregatirea terenului si plantarea pentru capsun
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem atunci cand ne-am hotarat sa infiintam o plantatie de capsun este sa ne asiguram ca terenul agricol se preteaza pentru un asemenea tip de cultura.
„Capsunul nu merge pe solurile foarte argiloase, mlastinoase si nici pe terenurile in panta mare sau erodate. In rest se poate planta in majoritatea zonelor din Romania, de la Satu Mare, la Constanta, inclusiv in zonele intracarpatice si depresiuni, chiar si pe terenuri situate la peste 1.000 de m altitudine. Capsunul valorifica foarte bine in solurie usor acide, cu un pH destul de larg, de la 5,5 pana la 7,5”, declara Dr. Ing. Nelu Orlaie.
In ceea ce priveste lucrarile de pregatire a terenului, capsunul are nevoie de o aratura adanca, realizata cel mai bine inca din toamna trecuta. Apoi, dupa faza de maruntire a terenului este recomandata si aplicarea gunoiului de grajd bine fermentat.
„La capsun nu se da niciodata gunoi proaspat de grajd pentru ca aduce o rezerva mare de buruieni in sol. Daca nu am reusit sa dam gunoiul bine fermentat, vom face fertilizari cu ingrasaminte chimice. Pentru un start bun in perioada de vegetatie putem da circa 200-250 kg de ingrasamante complexe pe hectar. Este bine ca ingrasamintele sa se aplice fazial, adica de 3-4 ori pe an, e mult mai eficient”, mai afirma administratorul pepinierei Hida.
Plantarea propriu-zisa presupune utilizarea foliei negre de mulcire, fiind modelat terenuri in straturi, cu un coronament de circa 80 cm.
„Eu recomand sa se utilizeze folia speciala pentru capsun, in niciun caz cea pentru legume. Dupa ce am intins folia, putem folosi plantatoarele, care, cu o singura miscare, planeaza stolonii de capsuni in acele orificii facute in folie. Nu se folosesc plantatoare conice care se utilizeaza in legumicultura. Imediat dupa plantare este important sa udam, pentru ca vorbim pana la urma de un rasad, o planta vie”, ne-a mai spus Dr. Ing. Nelu Orlaie.
Din punct de vedere al irigatiei, capsunul are nevoie de o sursa continua de apa, fiind in acest sens recomandate sistemele prin picurare. „Capsunul egal apa, prin urmare avem nevoie de o irigare prin banda de picurare, cu duze inserate la 10 cm. Multi fermieri gresesc udand des cu norme mici de apa. Noi recomandam sa se ude cu o norma de 40-50 de mc pe hectar, pentru a iriga pe o adancime de 25 cm. Prin udarile dese si cu cantitati mici determinam cresterea unui sistem radicular superficial, lenes, si atunci nu stimulam dezvolatrea radacinilor in profunzime. Cu norma mentionata, de 40-50 de mc pe hectar, putem uda o data pe saptamana, iar in timpul cresterii fructelor de maxim 2 ori pe saptamana”, explica Dr. Ing. Nelu Orlaie.
Soiuri de capsun recomandate
Principalele soiuri de capsun care se cultiva in Romania sunt in general soiul Premial, Redgauntlet, Dana şi Elsanta.
„Din clasa soiurilor noi, extratimpurii, eu recomand soiul Vibrant, care are o rezistenta mare la bolile de radacina. Din clasa soiurilor mijlocii putem sa vorbim despre Elegance si Pegasus, iar din soiurile tardive am putea sublinia Matis si Florence. Din soiurile mai vechi, dar care se regasesc pe piata romaneasca, avem Honeoye, care este un soi timpuriu. Cei care doresc fructe foarte aromate, dar care nu se preteaza pentru comercializarea in piata, putem recomanda Senga Sengana. Din soiurile care produc tot timpul anului, din mai si pana vine inghetul, si cu rezistenta la inghet, avem soiul Albion”, mai spune administratorul pepinierei Hida.
Romania are o productie anuala de circa 23.000 de tone, cu o tendinta crescatoare in ultimii ani, potrivit datelor MADR. „Producem cam 1 kg de capsuni pe cap de locuitori, desi consumul ar fi de circa 2 kg. Din pacate insa, circa 50% din populatie nu isi permite sa cumpere un kg de capsuni. Chiar daca importurile sunt si aici importante, avem noroc, cel putin in zona aceasta a capsunului, ca avem un consumator roman pretentios”, mai spune administratorul pepinierei Hida.
Dupa ce mai bine de 12 ani a fost cercetator pomicol, Nelu Orlaie s-a mutat in 2001 la tara si a inceput sa realizeze rasaduri pentru arbusti fructiferi. In prezent este principalul producator si furnizor de material saditor pentru capsune din Romania.
De asemenea, cultura capsunului este considerata deosebit de intensiva si are un punctaj important pentru cei care vor sa atraga fonduri, mai ales prin intermediul masurilor de finantare pentru pomicultura.
Am luat plante de la Pepinierele Hida si sunt foarte bune. Au produs din primul an. Tot ei mi-au spus cu ce sa stropesc si mi-au dat niste ingrasaminte foliare foarte bune.