Agenția de Dezvoltare Regională Centru a fost gazda unei ședințe de informare și coordonare în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional” care a întrunit primarii din cele 12 orașe din componența Regiunii Centru. Întrunirea s-a desfășurat astăzi, 18 septembrie 2015, în orașul Ialoveni.
În deschiderea ședinței, directorul ADR Centru, Tudor Meșina a ținut să felicite primarii investiți recent în aceste funcții și să le ureze succes în activitatea pe care o desfășoară. „Agenția de Dezvoltare Regională Centru este o instituție deschisă pentru colaborare, sperăm să avem o activitate comună cu multe proiecte regionale realizate cu succes pentru asigurarea unor condiții mai bune de trai locuitorilor regiunii noastre”, a mai adăugat Tudor Meșina.
În cadrul ședinței, Iulian Ungureanu, specialist în relații internaționale și atragerea investițiilor din cadrul ADR Centru, manager de proiect, a prezentat celor prezenți echipa de proiect care a fost creată pentru realizarea obiectivelor propuse.
Managerul de proiect a oferit primarilor prezenți la întrunire o prezentare a informațiilor generale și specifice cu referire la acest proiect. De asemenea, a fost discutată componența delegației pentru vizita de studiu în Slovacia, care este planificată în luna octombrie curent.
Participanții la ședință au discutat și despre așteptările/preferințele pe care le au pentru vizita de studiu planificată.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia. Obiectivul proiectului este axat pe dezvoltarea capacităţilor oraşelor din Regiunea de Dezvoltarea Centru în planificare urbană integrată, a rolurilor oraşelor în dezvoltarea regională, precum şi pe împărtăşirea experienţelor şi bunelor practici între oraşe similare.
Proiectului moldo-slovac „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional” a demarat la începutul anului 2015. Activităţile proiectului sunt grupate în 2 părți. Prima parte prevede transferul de experienţă Slovac și dezvoltare de parteneriate unde va fi organizat un forum interactiv moldo-slovac timp de 2 zile pentru cunoaștere și schimb de bune practici. Tot aici va fi organizată și vizita de studiu în Slovacia despre care s-a discutat la întrunirea de astăzi.
Cea de-a doua parte va fi analiza de „stat-of-the-art” și planificare / sprijinirea în continuare a dezvoltării prin desfăşurarea unui studiu analitic privind potenţialul regiunii Centru, identificarea polilor de creștere și prezentarea vizuală a rezultatelor sub forma unei hărţi electronice interactive. În final vor fi dezvoltate 12 concepte de proiect pentru 12 orașe din regiunea Centru cu sprijinul experţilor slovaci.
Proiectul este finanţat în cadrul Programului Oficial de Asistenţă pentru Dezvoltare al Republicii Slovace şi este planificat pentru perioada ianuarie 2015 – aprilie 2016.
Diana Munteanu