Ministerul Sănătății împreună cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină au aprobat majorarea ratei de compensare pentru patru grupuri principale de medicamente antihipertensive din lista medicamentelor compensate în mediude la 50% la 70%, ordinul intră în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2015.
Astfel, conform Protocolului Clinic Naţional „Hipertensiunea arterială la adult” grupele esenţiale de medicamente utilizate pentru tratamentul antihipertensiv sunt: diureticele, beta-blocanții, blocanți ai canalelor de calciu și medicamente active pe sistemul renina-angiotensina. Medicamentele conform denumirilor comune internaționale din lista medicamentelor compensate ce corespund acestor grupe sunt:
Diuretice: Indapamidum (comprimate 1.5mg, 2.5mg)
Spironolactonum (comprimate 25 mg, 50mg)
Torasemidum (comprimate 5 mg, 10 mg)
Beta-blocanții: Metoprololum (comprimate 25 mg, 50mg)
Bisoprololum (comprimate 5mg, 10mg)
Blocanți ai canalelor de calciu: Amlodipinum (comprimate 5mg, 10mg)
Verapamilum (comprimate 5mg, 10mg)
Medicamentele active pe sistemul renina-angiotensina:
Enalaprilum(comprimate 2.5 mg, 5mg, 10 mg, 20 mg)
Lisinoprilum(comprimate 5mg, 10mg, 20mg)
Ramiprilum(comprimate 5mg, 10mg)
Losatanum(comprimate 50mg)
Menționăm că pentru planificarea volumului de finanțare a medicamentelor compensate pentru anul 2015 au fost luate în considerație modificările preconizate, ce țin de majorarea ratei de compensare a medicamentelor vitale și extinderea listei medicamentelor compensate. Astfel, decizia privind majorarea ratei de compensare pentru patru grupuri principale de medicamente antihipertensive din lista medicamentelor compensate în mediude la 50% la 70%, este consecventă și pentru anul 2016.
Dina Roşca