Nisporenenii sînt oameni gospodari și foarte ospitalieri, care știu să muncească cu spor, dar și să se odihnească frumos. Cel puțin, asta au demonstrat, pe 25 octombrie, participanții la tradiționala sărbătoare ”Toamna de aur”.
În acea zi, Piața Ștefan cel Mare din centrul orașului Nisporeni s-a transformat într-un iarmaroc mare, unde gospodarii și gospodinele din raion și-au scos la vedere tot ce au mai bun. Legumele și fructele producătorilor locali au inundat piața. Cele mai iscusite gospodine din satele nisporenene au adus cu ele bucate tradiționale. Meșterițele populare au venit cu cele mai frumoase lucrări confecționate de ele. O parte din primari au schimbat, pentru o zi, ținutele clasice pe costume naționale, iar în loc de mape și stilouri au luat în mînă păharul și ulciorul cu vin mustos.
Nu am ezitat să trecem pe la ”casele mari”, amenajate de către primării. Primul care ne-a ieșit în cale a fost chiar primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu. ”Azi am ieșit din tipare și am îmbrăcat costumul național, pentru a promova valorile naționale și tot ce ne reprezintă ca popor: începînd de la port și terminînd cu bucătăria noastră”, a menționat edilul.
După cîteva clipe, mă pomenesc în pragul casei mari a primăriei Brătuleni. Primarul, Nicolae Chercheja, mă întîmpină cu un zîmbet larg. ”Am venit aici cu cele mai bune vinuri produse la fabrica din localitatea noastră, dar și cu brînză de oi cum nu mai are nimeni în raion”, ni s-a lăudat dînsul. Pe masa de sărbătoare aburea o mămăliguță și o fripturică de-ți lăsa gura apă.
Merg mai departe. În față îmi răsare casa mare a satului Bursuc. Aici gospodar e primarul Victor Rusu. Am înțeles din start: cartea de vizită a localității este mănăstirea Hîncu, căci era reprezentată pe mai multe lucrări de artizanat expuse aici. Edilul ne-a făcut și o invitație la hramul mănăstirii, pe 27 octombrie, menționînd că, grație acestui locaș, are de gînd să atragă la Bursuc cît mai mulți turiști. Dar despre aceasta vom relata în una dintre următoarele ediții ale ”Expresului”.
Nici boldureștenii nu au rămas în umbră. În acest an, ei au bătut recordul cu cel mai mare bostan, prezentat la expoziția fructelor și legumelor. Pe lîngă un vin negru ca cerneala, primarul de aici, Vasile Miron, m-a servit și cu sărmăluțele pregătite de cele mai iscusite gospodine ale satului. Un deliciu adevărat, păcat că nu pot transmite gustul acelor bucate.
S-au prezentat frumos și primăriile care au în frunte femei-primari. Bunăoară, Maria Chircu de la Valea Trestieni, îmbrăcată în costum popular, putea fi confundată cu ușurință cu o artistă.
Iar Ecaterina Lazăr de la Vînători a adus cu sine la sărbătoare pînă și cearșaful din in din sunducul bunicii sale, dar și multe alte obiecte vechi, păstrate cu sfințenie de locuitorii din Vînători. Ce-i drept, a avut un regret – că nu a luat, în acea zi, de acasă, și ceva conserve, pregătite pentru iarnă de dînsa personal.
Mai pe scurt, evenimentul a adunat o mulțime de participanți, dar și mulți vizitatori. Printre aceștia l-am întîlnit chiar și pe ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, ex-președintele raionului Nisporeni. Oficialul ne-a comunicat că a venit la sărbătoare din curiozitate, să vadă cum se descurcă actuala conducere a raionului, după care a și dat verdictul: ”Nisporenenii se străduie tot timpul să facă lucruri bune, asta de fapt ne caracterizează”. Totodată, a dat asigurări că va lua cu el de la Nisporeni și mere, și pere, și un vin bun, ca să-și servească și colegii de la minister.
La sărbătoare a fost prezentă și o delegație de la Ungheni, în frunte cu președinta raionului, Ludmila Guzun. Dînsa a avut doar cuvinte de laudă în adresa organizatorilor evenimentului din Nisporeni.
”A fost o zi frumoasă, însorită și cu multă lume. Asta, de fapt, ne-am și dorit să se întîmple”, a subliniat Grigore Florea, șeful Secției agricultură și industrie prelucrătoare Nisporeni.
De notat că autoritățile raionale au cheltuit pentru sărbătoare 38 mii de lei, bani ce au mers la premii, diplome și mențiuni.
Sursa: expresul.com