În septembrie 2015, în orașul Cimișlia au fost găsite oseminte vechi de aproape 6 milenii, iar cercetările pe acest caz continuă. Mai multe detalii a oferit primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, într-un interviu pentru www.provincial.md.
“De fapt, în anul 2013 am semnat un contract de colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova privind conlucrarea cu catedra de istorie și arheologie. În realizarea acestui contract profesorii de la universitate au citit 6 lecții în fața elitei inelectuale a orașului privind istoria veche și mai nouă a spațiului în care se încadrează orașul Cimișlia și etnografia zonei de nord a stepei Bugeacului. În anul 2015 Consiliul orășenesc a alocat pentru investigații arheologice 50 mii lei . Sapăturile areologice sînt efectuate de către profesorii universității, Agenției pentru arheologie, savanți de la Academia de Științe a Moldovei. S-au făcut săpături la un tumul mic la cîteva situri arheologice și la cimitirul vechi al orașului”, a comunicat primarul de Cimișlia.
Potrivit lui, materialele extrase se prelucrează.
“Din cîte cunosc în tumul au fost depistate mai multe înhumări (schelete) din diferite perioade – de la 6 mii ani la 300, ce se referă la diferite culturi, respectiv și obiectele din morminte”, a declarat Gheorghe Răileanu.
El speră că investigațiile vor continua și starea bugetului orășenesc va permite să continue alocarea de mijloace financiare pentru săpăturile arheologice, dar și pentru conservarea materialelor cu valoare istorică.
“Investigațiile date sînt necesare și pentru a realiza proiectul local – reconstituirea zonei istorice vechi a orașului care ne dorim să reflecte cumva toată istoria locală, începînd cu cele mai vechi timpuri (tumul – 6 mii ani), perioada ridicării valului lui Traian, perioade parțial ori total necunoscute – pete albe”, a adăugat primarul or. Cimișlia.
Diana Munteanu