Miercuri, 6 mai curent, la Chișinău s-a deschis cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional „Primavara Europeană a Poeților”. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul Cultural Român Bruxelles, Primăria Municipiului Chișinău.
Prezentă la evenimentul de deschidere ministrul Culturii Monica Babuc a notat că, lipsa poeziei determină lipsa unor caracteristici proprii ființei umane. “Ceea ce face Uniunea Scriitorilor, insistând și păstrând pentru a cincea oară acest minunat for al oamenilor de cultură, al scriitorilor, este un lucru arhinecesar spiritualității, conștiinței noastre morale și felului nostru de a fi”, a subliniat Monica Babuc. Oficialul a mai remarcat că: “Este de o importanță vitală ca scriitorii, oamenii de cultură, în general, să susțină acest gen de literatură, și să contribuie la perpetuarea acestuia”. În contextul evenimentului, ministrul Culturii a reiterat posiblitatea aplicării pentru traduceri la Programul “Europa Creativă”, acordul privind participarea Republicii Moldova la acest program al Uniunii Europene fiind semnat în luna martie, curent, la Bruxelles.
La ediția din acest an participă reprezentanți din Olanda, Belgia, Franța, Germania, Bulgaria, România, Ucraina, Federația Rusă (Tatarstan) și Republica Moldova.
Printre acțiunile importante ale evenimentului sunt simpozioanele „Dialoguri europene: poeţi şi traducători”, „Lucian Blaga: poetul și filosoful – 120 de ani de la naștere”, „Ioan Alexandru sau imnele bucuriei”, „Poetul Valentin Roșca – amiaza lucrurilor”.
Festivalul se înscrie în agenda culturală europeană şi cuprinde o multitudine de acţiuni culturale dedicate poeziei contemporane, acţiuni care se desfăşoară deja în mod tradiţional în majoritatea oraşelor din ţările UE.
Festivalul Internațional „Primavara Europeană a Poeților” în Republica Moldova este susținut de către Ministerul Culturii prin finanțarea destinată proiectelor culturale ale asociațiilor obștești supuse unui concurs. Pentru ediția din acest an a Festivalului au fost acordate 60 mii lei.
Nu stiu cum le vrajeste babuc, ca raminind la acelasi buget modest al Ministerului Culturii, a largit considerabil numarul de eevnimente culturale la care MC e partener sau chiar organizator, plus la aceasta mai atrage si investitii pentru renovari de monumente etc.