Așa a fost: doi braviceni curajoși, împătimiți de turismul montan, alături de un bălțean, au ajuns pe vîrful Mytikas de pe muntele Olimp. Trebuie de spus că Mytikas este cel mai înalt vîrf din Grecia (2918,80 metri) şi al doilea din peninsula balcanică.
Marele eveniment s-a produs pe 6 iulie. Svetlana Iurcu, proaspătă absolventă a Liceului din Bravicea, împreună cu antrenorul ei, Viorel Godovaniuc, dar și cu Vladimir Tatarciuc din Bălți, au arborat drapelul de stat al Republicii Moldova pe Mytikas.
”Am escaladat munții Olimp”, ne-a spuns scurt Viorel Godovaniuc, după care a adăugat: ”E foarte frumos. Ne dorim neapărat să revenim, pentru a mai cuceri alte vîrfuri ale muntelui Olimp”.
Cei trei și-au lăsat și semnăturile în cartea din ”Lada de fier”. Acolo semnează fiecare turist care reușește să escaladeze vîrful Mytikas.
De notat că au pornit în această aventură frumoasă cinci turiști montani. În vîrf au ajuns doar trei. Ceilalți doi au abandonat escaladarea.
A fost o experiență uluitoare, pe care a descris-o, ulterior, pe blogul său , Svetlana Iurcu, pasionată și de arta scrisului. În acest an, ea a editat și prima sa carte, întitulată ”Șoapte”.
Iată ce a scris ea despre escaladarea vîrfului Mytikas.
”La data de 3 iulie începe călătoria noastră spre Grecia. Nu este o călătorie obișnuită, este o călătorie care are ca scop principal cucerirea vîrfului Mytikas de pe muntele Olimp.
Nu pot să zic că drumul a fost ușor. A fost și greu, dar dorința noastră a fost mult mai mare. Ne doream din tot sufletul să ajungem sus, să vedem cu ochii noștri acea priveliște nemaipomenită”.
”Ultima sută de metri a fost foarte grea”, notează, pe blogul său, Svetlana Iurcu din Bravicea, cu privire la escaladarea vîrfului Mytikas. ”Fiecare pas era peste puterile mele, fiecare respirație era tot mai grea. Dar dorința și marea curiozitate de a vedea tronul zeilor, de a avea parte de acele clipe minunate de care, poate, nu o să le mai trîiesc niciodată, mi-a dat puteri. Știam că mulți lasă mîinile în jos. Eu nu puteam face acest lucru, nu aveam dreptul, nu puteam să las visul fără să-l îndeplinesc”, a mai scris domnișoara, după care a specificat: ”La sigur că nu-mi era greu doar mie. Fiecare simțea la fel, dar nimeni nu zicea nici un cuvînt. Toți tăceam. Probabil, era prea greu de vorbit cînd simți o astfel de oboseală. Am ajuns și pe vîrful Skala, care are o înălțime de 2866 metri. Ne-am întîlnit acolo cu o mulțime de turiști, dornici să cucerească alte vîrfuri de munte. Traseul de la Skala pînă la Mytikas a fost unul complicat. Simțeam că inima îmi bate cu putere, îmi era frică. Tăceam toți. Fiecare, în acel moment, se gîndea că orice greșeală poate fi fatală. La un moment dat, linștea a fost tulburată. Cineva a zis că muntele nu iartă greșelile.
Inima a început să-mi bară și mai tare… Obosiți, înfricoșați, am ajuns, totuși, sus, pe vîrful Myticas”.
”În Grecia, Svetlana s-a descurcat foarte bine, nu a dat mîinile în jos și nici nu s-a plîns că a obosit”, a făcut o remarcă Viorel Godovaniuc, antrenor montan de 22 de ani. De-a lungul activității sale, a reușit să escaladeze, împreună cu discipolii săi, munții Crimeii, munți din Bulgaria, Ucraina.
Pe 25 iulie, urma să se deplaseze în regiunea Cernăuți, pentru a cuceri Vîrful Hovîrla, de 2061 metri, care este cel mai înalt pisc al Munților Maramureșului și cel mai înalt punct de pe teritoriul Ucrainei.
De notat că o parte din cheltuielile pentru deplasarea recentă în Grecia a fost suportată de Consiliul raional Călărași, iar cealalată parte – de înșiși turiștii montani.
Sursa: expresul.com