Vara este sezonul reparațiilor în spațiile de locuit. Desigur orice schimbare în aspectul interiorului este binevenită pentru a asigura confortul celor care locuiesc în el, însă, atît timp cît se respectă anumite reguli și norme, și nu doar „dorințele” proprietarului. Înainte de a începe lucrările de reparație, puțini din proprietarii locuințelor, fie ai caselor la sol, dar mai ales ai apartamentelor din blocurile multietajate, își pun întrebarea care sunt aceste norme și de ce ar trebui să le urmeze. Cel mai important argument ar fi că trăim într-o comunitate și, deci, avem anumite drepturi, dar și obligații față de cei de alături.
În acest sens, Primăria orașului Ungheni informează cetățenii care ar fi cele mai importante reguli care ar trebui urmate atunci cînd preconizați reparații capitale în apartamente.
Nu puneți în pericol viața voastră și a celor din jur. În ultimul timp a luat amploare fenomenul de restructurare a locuințelor. O serie de proprietari de apartamente își doresc să modifice structura locuinței, să dărâme pereți (sau sa ridice unii) din simplul motiv că locuința așa cum a fost proiectata inițial nu le satisface întotdeauna necesitățile specifice. Atenție! Demolarea sau deplasarea pereților interiori este una din cele mai periculoase modificări întreprinse de „designerii” individuali. Modificările în pereții interiori ai casei, dar mai ales ai blocurilor de locuit, distrug structura de rezistență a clădirii și, astfel, în caz de incendiu, cutremur sau explozie din cauza gazelor pereții se pot surpa iar în rezultat pot apărea pagube materiale, dar mai ales victime umane.
Pentru a evita acest lucru este foarte important și necesar să consultați un specialist licențiat în domeniul construcțiilor. El vă poate explica care sunt pereții de rezistență din locuința dumneavoastră asupra cărora nu aveți dreptul să interveniți sub nici o formă și care din pereți ar permite anumite modificări. De asemenea, veți obține o lecție vastă despre riscurile care implică orice intervenție în pereți și o expertiză tehnică. Dacă totuși mărirea „bucătăriei cu 20 cm” este mai importantă și intenționați să faceți modificări în apartament, să spargeți sau să construiți pereți sau să vă extindeți locuința în spațiile comune (mansardă, teren adiacent clădirii), aveți nevoie de o autorizație de construcție de la primărie.
Certificatul de urbanism este primul act pe care trebuie să-l solicitaţi de la primărie. În acest document sunt trecute toate informaţiile despre spaţiul respectiv, dar şi o serie de avize şi aprobări. În baza certificatului de urbanism vi se va elibera şi autorizaţia de construire. Nu veți primi însă autorizație dacă intenționați să întreprindeți lucrări care contravin legii cu privire la autorizarea executării lucrărilor de construcție. Acest lucru înseamnă că intențiile dumneavoastră, inofensive la prima vedere, pot pune în pericol viața dumneavoastră și a vecinilor. În acest caz, experții și specialiștii de la primărie vă vor sugera să renunțați la ideile periculoase și să căutați alte soluții, mult mai simple. După cum afirmă designerii profesioniști moderni, fiecare cm2 poate fi folosit util și funcțional.
Intervențiile neautorizate în structura clădirii sunt aspru pedepsite de lege. În cazul în care veți fi depistat, va trebui să achitați amenzi costisitoare și veți fi impus să restabiliți structura inițială a pereților. Cei care vă pot denunța sunt chiar vecinii. Reclamațiile lor sunt perfect îndreptățite, întrucât renovările făcute după ureche le pune viața în pericol.
Nu deranjați liniștea publică. Încercați să executați lucrările cele mai zgomotoase în timpul zilei. Vă recomandăm orele 9:00 – 17:00, cu pauză în timpul mesei 12:00 – 14:00. De asemenea, ați putea evita zilele de week-end. În blocul în care locuiți ar putea trăi copii mici și persoane în vîrstă pentru care zgomotele provocate de aparatele de perforare ar crea un disconfort enorm.
Nu folosiți ascensorul pentru transportarea materialului și a deșeurilor de construcție.Suprasolicitarea ascensorului duce la deteriorarea acestuia, iar repararea lui ar putea fi destul de costisitoare.
Evacuați corect deșeurile de construcție. Nu le lăsați la nimereală în preajma blocului de locuit. Cu atît mai mult, nu se permite aruncarea deșeurilor de construcție în tomberoanele pentru deșeuri menajere. Deșeurile de construcție sunt destul de grele și deteriorează tomberoanele din plastic. Pentru evacuarea deșeurilor de construcție, vă recomandăm să apelați la serviciul SRL „AVE-Ungheni” la telefonul 0236 2 33 25, care va pune la dispoziția dumneavoastră un container din metal cu capacitatea 7 m3 și, ulterior, va evacua deșeurile la gunoiștea autorizată.
Primăria orașului Ungheni face apel către toți locuitorii de a respecta aceste reguli în procesul de efectuare a reparațiilor capitale. Numai împreună, printr-o conlucrare eficientă și responsabilitate civică ne putem asigura un viitor confortabil și sigur.