La 01 aprilie curent, medicul șef sanitar de stat al municipiului Chișinău, Luminița Suveică a avut o întrevedere cu reprezentanții Campaniei naţionale de comunicare în scopul prevenirii accidentelor produse în condiţii casnice la copii de 0-5 ani ”O CASĂ FĂRĂ PERICOLE PENTRU COPILUL TĂU!”, care este parte a Proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova” (REPEMOL). Subiectul discuției a fost unul care rămâne deseori în umbra, datorită faptului că părinții și populația, în general, nu conștientizează pericolul accidentelor în condiții de casă, or, conform studiilor, acestea ocupă locul al III-lea privind cauzele mortalității la copii. Cu adevărat alarmant este și faptul că suferă copii absolut sănătoși, notează Centrul de Sănătate Publică Chișinău.
Șeful secției Sănătatea copiilor și a tinerilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Iurie Cojocaru, a notat importanța acestui proiect și necesitatea asigurării durabilității tuturor activităților inițiate. De menționar că, în cadrul segmentului de colaborare cu REPEMOL, unde vor fi antrenate Medicina Primară, Asistența Socială, etc., CSP Chișinău va avea rolul unui punct de contact pentru toate aceste domenii în vederea promovării sănătății și a profilaxiei traumatismelor la copii cu vârstă fragedă în condiții casnice. Astfel, se planifică de a organiza pe parcursul anului curent traininguri pentru specialiști – medici de familie, asistenți sociali, cadre didactice – unde prevederile proiectului vor cunoaște implementarea și va fi raportată dinamicitatea activităților. În procesul instruirii, vor fi utilizate și materiale informative cu privire la cele mai răspândite riscuri de accidentare a copiilor din Republica Moldova: intoxicaţii, arsuri, înec și sufocare cu corpi străini. Aceste materiale au fost elaborate prin contribuţia Grupului de lucru al Ministerului Sănătăţii pe componenta „Comunicare pentru schimbarea comportamentelor”, Proiectul REPEMOL.
Campania de comunicare în scopul prevenirii accidentelor produse în condiţii casnice la copii de 0-5 ani ”O CASĂ FĂRĂ PERICOLE PENTRU COPILUL TĂU!” este realizată de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi este implementată de Fundaţia „Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate” (CPSS).
Mihaela Rotari