Astăzi, 9 septembrie 2016, se împlinesc 80 de ani de la nașterea renumitului cântăreț de muzică populară din Republica Moldova, cavaler al Ordinului Republicii, Nicolae Sulac.
Cu această ocazie, mai mulți prieteni, artiști, rude, dar și cei îndrăgostiți de vocea și muzica maestrului au depus flori la mormântul regretatului artist al neamului, Nicolae Sulac. Printre aceștea a fost și ministrul Culturii Monica Babuc.
Nicolae Sulac s-a născut în data de 9 septembrie 1936 în satul Sadâc, raionul Cantemir. Activitatea sa artistică a început-o în anul 1959, în cadrul Capelei Corale “Doina”. În anul 1965 Nicolae Sulac devine solist al Ansamblului “Fluieraş”, ulterior, în anii 70 şi începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al Orchestrei de Muzică Populară “Lăutarii”. A mai evoluat și în orchestrele “Folclor”, “Mugurel”. Este Artist al Poporului, laureat al Premiului de Stat, cavaler al “Ordinului Republicii”.
Nicolae Sulac a fost artistul care reuşea să creeze diverse stări sufleteşti, devenind un adevărat dirijor al emoțiilor publicului. Oamenii l-au iubit și continuă să-l iubească pentru melodiile sale și vocea cu care l-a înzestrat Dumnezeu, rămânând „legenda vie a cântecului popular”.
Cunoscutele sale cântece “Tinerețe-tinerețe”, “Foaie verde magheran”, “Cînd tata va veni”, “Floarea lui Sulac”, “Ce frumos mai cântă cucul”, doinele “Miorița” și “Doina de jale”, “În pădurea de la Prut” și multe alte piese vor rămâne pentru totdeauna în memoria neamului.
Chiar dacă aplauzele cu care i-a fost răsplătită fiecare evoluare s-au stins odată cu ultima cădere de cortină, ecoul lor mai vibrează în inimile celor care au avut norocul să-l admire în scenă. Astăzi, amintirile îl readuc pe marele artist printre noi, dar cântecele sale despre viaţa omului, cu bucurii şi tristeţi, constituie un adevărat tezaur al folclorului.
Elena Ivanov