Ministrul în exercițiu al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc susține că, “analizând situaţia politică actuală, vrei nu vrei, ajungi la concluzia că experienţa politică a Partidului Liberal a fost şi este una de real folos liberal-democraţilor, care au de câştigat direct de pe urma ei”.
Într-o postare pe blogul său, el scrie că, “în timp ce multă lume se aştepta la o scindare a PLDM în lumina evenimentelor politice din ultimele luni (şi trebuie să recunoaştem că fum fără foc nu a fost), PLDM, cu unele excepţii la nivel de aleşi locali, în mare parte şi-a păstrat unitatea. Dar puţini fac paralele între aceasta şi situaţia prin care a trecut PL în primăvara anului 2013. Atunci, un grup de aşa-zişi liberal-reformatori au părăsit PL, făcând multă zarvă, dar, ulterior, s-a văzut că electoratul nu-i iartă pe trădători şi astăzi avem toate motivele să credem că unii liberal-democraţi, care stăteau cu valizele gata făcute, au luat în calcul această experienţă”.
„În al doilea rând, ar fi de menţionat faptul că, dacă nu era poziţia principală a PL, care a declarat din start că nu va face parte dintr-o guvernare susţinută de comunişti sau cu comuniştii, astăzi PLDM ar fi fost într-o situaţie deloc de invidiat, inclusiv prin prisma unor posibile plecări din partid (chiar şi cu riscurile menţionate mai sus). Poziţia principală a PL însă a „frânat” din start acest proces, care s-ar fi putut dovedi fatal pentru PLDM”, a continuat ministrul.
Chirinciuc afirmă că, în al treilea rând, ar fi de menţionat faptul că, “cel mai probabil, PLDM a luat exemplu de la PL, formulând poziţia principială vizavi de crearea unei noi majorităţi şi învestirea unui nou Guvern, pe care continuă să se menţină şi acum. În context, ar fi de menţionat faptul că, membrii PL, în frunte cu Mihai Ghimpu, au avut o poziţie fermă și intransigentă referitoare la coaliția minoritară, care s-a dovedit a fi una efemeră, generând o perioadă prelungită de instabilitate politică, a cărei consecinţe le simţim și astăzi”. „De asemenea, ar fi de menţionat şi faptul că, chiar și după demiterea Guvernului Streleț, PL a avut o poziție fermă referitoare la formatul noii alianţe, refuzând, categoric, orice alianţă cu comuniştii. Această fermitate a fost apreciată de electorat şi, probabil, este acum luată în calcul de PLDM. Apropo, dacă și PLDM era la fel de ferm și nu intra într-o coaliţie minoritară cu comuniştii nu am fi avut atâta instabilitate politică astăzi”, a continuat liberalul.
Ministrul mai spune că experiențele recente al PL au servit drept lecţii de nepreţuit pentru deputaţii PLDM, care, în pofida tuturor informaţiilor referitoare la dezbinarea fracţiunii lor parlamentare, și în pofida ieşirilor din partid a mai multor aleşi locali, continuă să fie încrezut în acțiunile pe care le face și revendicările pe care le înaintează.
“Unitatea fracțiunii PLDM și scindarea fracţiunii comuniştilor este rezultatul faptului că PL a refuzat, categoric, o alianţă cu comuniştii, ceea ce a permis, în primul rând, fortificarea PLDM. Acum există premisele necesare pentru o revenire la normalitate și reinstaurarea unei majorităţi parlamentare sănătoase, or, anume această stabilitate este necesară pentru continuarea parcursului european și continuarea reformelor în Republica Moldova!”, a mai scris Iurie Chirinciuc.
Elena Ivanov