A fost lansat cel de-al 5-lea apel pentru participare la programul de granturi investiționale “Facilitarea Accesului la Piețele de Desfacere” în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P), finanțat de Banca Mondială (UCIMPA). Acest program de granturi vizează îmbunătăţirea performanţelor producătorilor agricoli prin crearea grupurilor dc producători, sporirea competitivităţii producţiei horticole şi, în final, facilitarea şi diversificarea accesului pe pieţele de desfacere, potrivit ADR Sud.
În cadrul acestui program, grupurile de producători constituite din cel puţin 5 membri (persoane juridice şi sau persoane fizice), cu activitate individuală de cel puţin 3 ani în sectorul horticol, pot beneficia de suport financiar nerambursabil de până la 350 mii dolari SUA, dar nu mai mult de 50% din costurile eligibile.
Granturile sunt destinate pentru procurarea echipamentului tehnologic şi utilajului post-rocoltă (linii de sortare, spălare, calibrare, împachetare, uscătorii, echipament frigorific, etc.). Totodată, producătorii care doresc să se asocieze beneficiază de suport tehnic gratuit în procesul înfiinţării grupurilor de producători.
Apelul este deschis atât pentru grupurile nou formate, cât şi pentru cele finanţate în cadrul apelurilor precedente, care doresc să completeze finanţarea obţinută până la plafonul cumulativ de 350 mii dolari SUA per grup în vederea extinderii afacerii”, a precizat Ușurelu.
Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale AIPA până pe 19 mai 2017.
Până în prezent, în cadrul programului de granturi investiţionale au fost finanţate 30 grupuri de producători, care au unit 167 producători agricoli, inclusiv 49 femei. Produsele principale care au constituit obiectul asocierii sunt mărul (9 GdP), strugurii de masă (14 GdP), prunul (4 GdP), migdalul şi alunul (1 GdP) şi legumele (2 GdP).
Amintim că, în septembrie 2016 Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Finanţare (a doua finanţare adiţională) între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, în valoare de 10 milioane dolari SUA, pentru a continua stimularea investiţiilor în infrastructura post-recoltă din sectorul horticol. În viitor programul va fi extins şi asupra sectorului zootehnic, şi anume colectarea şi procesarea mierii şi laptelui. Bugetul alocat pentru programul de granturi destinat grupurilor de producători constituie cel puţin 8 milioane dolari SUA. Termenul de implementare a proiectului stabilit conform Acordului dc Finanţare este 30 iunie 2019.
Până în prezent, producătorii agricoli au efectuat investiţii în 29 de depozite frigorifice, capacitatea cărora depăşeşte 23700 tone. De asemenea, au fost realizate investiţii în uscătorii cu linii de procesare a prunelor – 6, linii de sortare -8, unităţi de transport frigorific şi echipament specializat pentru procesarea alunelor şi migdalelor – 2.
Valoarea totală a resurselor de grant debursate grupurilor de producători, ca urmare a celor patru runde anterioare ale Programului de granturi investiţionale, constituie 7.5 mln. dolari SUA, iar co-finanţarea asigurată de Grupurile de Producători reprezintă cea 8,6 mln dolari SUA.
Elena Ivanov