Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) a lansat un program de instruire al angajaților Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI), create în perioada Compact. Astfel, directorii și operatorii celor 10 AUAI vor beneficia de o serie de instruiri, care au ca și obiectiv creșterea capacităților angajaților asociației de a administra și exploata în complex sistemele centralizate de irigare (SCI).
Sistemele Centralizate de Irigare moderne, reconstruite în perioada Compact, reprezintă infrastructuri inginerești complexe, care includ staţii de pompare, canale de drenaj, conducte, bazine de acumulare şi hidranţi, terenuri limitrofe, destinate protecţiei infrastructurii de irigare, linii de transmisiune electrică, drumuri de acces, precum şi clădiri şi alt echipament necesar pentru a exploata și întreţine sistemul de irigare. Dat fiind faptul că, lucrările de construcție s-au încheiat, în cea mai mare parte, după finalizarea sezonului de irigare din anul 2015, AUAI au avut posibilitate limitată de a fi instruite privind modul de operare a sistemului în proces de exploatare. Avînd în vedere complexitatea echipamentelor, în cadrul a mai multor ateliere de lucru, circa 70 de angajați ai AUAI vor beneficia de instruiri teoretice și practice asupra utilizării corecte a sistemului, cît și asupra modului în care trebuie executate lucrările de întreținere a utilajului și infrastructurii sistemelor de irigare înaintea, în timpul și după finalizarea sezonului de irigare.
Potrivit unui comunicat, instruirile au început în iulie curent și se vor încheia în februarie 2017. În program sunt incluse 4 module, fiecare avînd specificul său. Astfel, primul modul este orientat pe consultări asupra funcționalității și procedurilor de exploatare în sezonul de irigare a echipamentelor aflate în cadrul stațiilor de irigare și a traseelor aferente acestora. Alte 3 ateliere vor avea loc în octombrie și noiembrie anul curent, iar ultimul atelier este planificat pentru februarie 2017. În cadrul următoarelor ateliere, operatorii vor fi instruiți despre procedurile de pregătire a SCI pentru sezonul de iarnă și, respectiv, procedurile de menținere a acestora, iar la începutul anului viitor – despre pregătirea SCI pentru un nou sezon de irigare.
Pe lîngă programul de instruire, AUAI beneficiază de consultări din partea experților FDD Moldova, în privința managementului financiar și juridic al asociațiilor.
Programul de instruire vine să asigure sustenabilitatea AUAI și să garanteze durabilitatea investițiilor guvernului american în tranziția la agricultura performantă a R.M. Prin aceste ateliere de lucru FDD Moldova depune efortul său, pentru ca AUAI să funcționeze eficient și să mențină sisteme centralizate de irigare reabilitate în cadrul Programului Compact, oferindu-le suport în conformitate cu Planul de închidere al Programului Compact și Planul de lucru al FDD Moldova pentru perioada 2016 – 2017.
Elena Ivanov