La 1 februarie marcăm Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală. Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Țap, susține că este un bun prilej pentru a reaminti clasei politice despre restanțele majore față de colectivitățile locale, or, conform Constituției, Republica Moldova este un stat descentralizat.
La fel, ex-deputatul declară că în pofida prevederilor constituționale, politicul care s-a perindat la putere timp de 26 de ani așa și n-a realizat descentralizarea puterii.
„Consecințele sunt pe față – localități subdezvoltate, neatractive pentru locuitorii acestora, dar și pentru potențialii investitori… Altfel spus, puterea politică încalcă Constituția, dar și drepturile colectivităților locale, afectând grav statul de drept și dezvoltarea durabilă a acestora…”, adaugă Țap.
În esență, mai susține ex-parlamentarul, este vorba despre reconsiderarea sistemului administrației publice în baza descentralizării puterii prin crearea colectivităților teritoriale locale și regionale, capabile sa-și asume responsabilitatea pentru gestionarea treburilor publice locale și, respectiv, regionale, dar și deconcentrarea adecvată a serviciilor publice ale statului.
„O atare abordare este în concordanță cu principiul subsidiarității, declarat fundamental în organizarea și funcționarea Uniunii Europene și statelor membre ale acesteia, fiind și unul din obiectivele Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Apropos, în contextul învestirii noului executiv, ar fi logic ca noua guvernare să-și asume transpunerea prevederilor Constituției privind descentralizarea reală a puterii, ceea ce ar constitui și un test pentru partidele politice din parlament privind respectarea valorilor democrației și statului de drept. Totodată, asumarea unor angajamente tranșante privind descentralizarea puterii s-ar putea să devină un catalizator al declanșării alegerilor parlamentare anticipate, or, sistemul corupt nicidecum n-ar putea accepta pierderea pârghiilor de control politic al autorităților publice locale, dar și resurselor pentru coruperea alegătorilor, așa cum s-a procedat în cei 26 de ani de la adoptarea Constituției”, notează Țap.
În concluzie, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, susține că descentralizarea puterii și asigurarea Autonomiei Locale este o condiție a democratizării statului și societății, a prosperării acestora, dar și un test privind interesele reale ale clasei politice.
Dina Roșca