Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Petru Frunze, declară că pentru a proteja pădurile și a stabili transportarea masei lemnoase obținută prin metode ilegale este necesar de implementat un sistem informațional digital prin care să fie posibil de verificat orice mijloc de transport care transportă lemn.
„Acces la sistemul informațional să îl dețină fiecare cetățean și atunci când vede o unitate de transport care transportă lemn să îl verifice dacă lemnul este la evidența contabilă. Totodată la efectuarea lucrărilor silvice să fie atribuit un număr de evidentă la fiecare m3 de lemn și fiecare cetățean mergând prin pădure poate verifica dacă masa lemnoasă este la evidență contabilă”, comunică parlamentarul.
De obicei, adaugă Frunze, pădurea nu este furată de oameni care nu au de foc dar de cei care administrează acest domeniu și fac afaceri de milioane.
Sunt trei metode cunoscute prin care fură pădurea, precizează Frunze:
1) Tăieri ilicite, defrișează arbori la nimereală în locuri neautorizate, (în final nu se găsește făptuitorul);
2) Falsificarea actelor de evidență și evaluarea fictivă a masei lemnoase, (în unele cazuri peste 40% din cantitatea masei lemnoase nu este luată la evidența contabilă);
3) Extinderea tăierilor peste hotarele stabilite în parcelă, (dacă sunt autorizate 2 ha, unii defrișează 2,6ha).
„Timp de un an se fură din păduri sute de milioane de lei și acest fapt trebuie să motiveze viitorul guvern să implementeze un sistem informațional de interes public prin care să fie pus capăt furtului de proporții. În România se pune în aplicare un asemenea sistem și trebuie de implementat și în Republica Moldova”, a conchis Frunze.
Doina Munteanu