Utilajul procurat cu sprijinul Uniunii Europene este proiectat special pentru obținerea biomasei prin tocarea masei lemnoase obținută din lucrările de curățare a viței de vie. Biomasa obținută va putea fi utilizată direct în calitate de biocombustibil pentru viitorul complex termic din or. Cantemir, construit, de asemenea, cu sprijinul UE.
Tocătorul pentru resturi vegetale care a fost procurat a fost special ales ca să corespundă necesităților proiectului. Astfel, acesta dispune de rotor dinții din oțel special pentru captarea și tragerea resturilor vegetale în interiorul său, unde se află alt rotor cu dinți din oțel fixați pe rotor (principiu patentat), ce produce chips-uri/așchii uniforme. Cu această metodologie patentată de tăiere, este garantată producerea și colectarea biomasei de fracție mică, ceea ce permite uscarea produsului într-un mod natural și posibilitatea folosirii tocăturii în cazanele automatizate de biomasă.
De asemenea, echipa proiectului a semnat deja primele acorduri cu fermierii din regiune, care au acceptat să furnizeze resturile de viță de vie pentru producerea biomasei. Astfel, lucrările de colectare a resturilor vegetale și tocarea va începe în primele zile ale lunii februarie curent.
Potrivit experților, în acest mod se asigură nu doar sursă de energie – biocombustibil, dar și protecția mediului, prin evitarea practicilor ilegale de ardere în aer liber a masei vegetale.
Doina Secrieru