Studiul „Dezvoltarea lanțurilor valorice pentru sectorul fructelor în Regiunea de Dezvoltare Nord”, publicat recent de ADR Nord, a fost prezentat în cadrul unei reuniuni online la care au participat autorități publice locale din nordul republicii.
„Premisă pentru elaborarea studiului în domeniul identificării lanțului valoric al fructelor în Regiunea de Dezvoltare Nord a servit, în primul rând, Programul regional sectroial în domeniul infrastucturii de sprijin a afacerilor pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, unul dintre obiectivele căruia este dezvoltarea infrastructurii de sprijin a afacerilor. În al doilea rând, este vorba de Strategia în domeniul specializării economice în Regiunea de Dezvoltare Nord, elaborată cu suportul partenerilor din Cehia. În cadrul acestui studiu au fost identificate trei sectoare cu potențial de dezvoltare pentru regiune, printre care și producerea și prelucrarea fructelor”, susține directorul ADR Nord, Maria Prisacari.
Studiul „Dezvoltarea lanțurilor valorice pentru sectorul fructelor în Regiunea de Dezvoltare Nord” a fost elaborat de SRL „Pro Proiect” & SRL „Inspiro Consulting” în parteneriat cu ADR Nord.
Inițiat de ADR Nord în contextul realizării obiectivelor de dezvoltare regională, studiul analizează starea actuală și perspectivele de dezvoltare a lanțurilor valorice pentru sectorul fructelor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Totodată, studiul prezintă analiza punctelor tari și slabe ale sectorului, identificarea opțiunilor fezabile a infrastructurii de suport a afacerilor sectorului de fructe din Regiunea de Dezvoltare Nord, având ca impact impulsionarea dezvoltării economice în regiune prin crearea locurilor de muncă, creșterea de investiții, creșterea volumul producției industriale fabricate şi al exporturilor.
Elaborarea studiului a fost sprijinită financiar de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.
Regiunea de Dezvoltare Nord are poțential pentru dezvoltarea pomiculturii, fapt datorat fertilității solului și condițiilor climatice. Regiunea de Dezvoltare Nord ocupă locul 1 în ceea ce privește suprafața plantațiilor pomicole (cca 40%). În 2019, la nordul Moldovei s-au produs cca 540 mii tone de fructe, ceea ce constituie 76% din volumul național.
Dina Roșca