Reprezentanții Ministerului Mediului au participat la prezentarea studiului ”Deșeurile din plastic în Republica Moldova”. În contextul creșterii alarmante a deșeurilor de plastic, A.O. ”Verde e Moldova” în parteneriat cu A.O. ”Centrul de instruire și consultanță E-CIRCULAR” și cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, au realizat primul studiu de referință la nivel național privind modul cum sunt gestionate.
Conform Studiului, cea mai mare cantitate de plastic sunt importate – 82% și doar 18% revine exportului. Piața materialelor plastice și articolelor din material plastic, în baza declarațiilor vamale de export și import ale persoanelor juridice, pentru anul 2022 a fost de circa 7 miliarde lei. Doar în anul 2022 la nivel național au fost importate peste 97 mii tone comparativ cu 106500 tone în anul 2021.
Din totalul de deșeuri de plastic generate în țară doar o mică parte este reciclată. Rata de reciclare în 2021 a fost de doar 3%. Majoritatea deșeurilor ajung la gropile de gunoi sau în mediul înconjurător, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea cetățenilor și pentru ecosisteme. Aceste rezultate demonstrează că reciclarea nu este unica și nici pe departe cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic la nivel național. Este important să identificăm noi soluții, cu accent sporit pe prevenire, reducere și reutilizare.
Un alt indicator important analizat ține de cuantumul taxelor achitate de producători în ultimii 5 ani la Bugetul de stat pentru poluarea mediului aferente materialelor plastice în valoare de 1,15 miliarde de lei, în mediu 230 milioane lei anual.
Organizații precum Fundația Ellen MacArthur și Forumul Economic Mondial (WEF) au subliniat importanța de a aborda corect ciclul integral de viață a materialelor plastice anume pentru a reduce consecințele socio-economice și de mediu ce rezultă din criza plasticului atât la nivel global cât și național.
Principalele recomandări din studiu vizează:
- Stabilirea interdicției de import pentru produsele din plastic cu impact asupra mediului și care nu sunt supuse reciclării,
- Stabilirea unei ținte % de reduce a ambalajelor de unică folosință pentru alimente, băuturi, comerț electronic și produse de îngrijire a gospodăriei. Se propune o reducere graduală cu 50 % până în 2030,
- Încurajarea materialelor reutilizabile prin stimulente fiscale. Scutirea sau reduceri de taxe pentru producători care implementează sistemele de reutilizare ca măsuri de prevenire a poluării mediului,
- Implementarea taxei pe principiul responsabilitatea extinsă a producătorului pe tip de ambalaje pentru a stimula rate mai înalte de reciclare,
- Asigurarea prin lege ca planurile locale de gestionare a deșeurilor să fie armonizate cu planurile de amenajare teritoriale (plan urbanistic) etc.
- Aici puteți accesa studiul ZERO PLASTIC.