În incinta Centrului de Informare și Educație Ecologică al Rezervației Naturale „Prutul de Jos” din s.Slobozia Mare, r-nul Cahul, colaboratorii secției știință, împreună cu elevii clasei a III-a al Liceului Teoretic „M. Eminescu” din localitate, au petrecut o oră de educație ecoforestieră cu tema: Speciile rare de floră și faună din cadrul Rezervației Naturale „Prutul de Jos”.
Lecția a fost deschisă cu o prezentare generală a rezervației, copii au aflat despre fondarea Rezervației Biosferei „Prutul de Jos”, hotarele administrativ-teritoriale care cuprind localitățile: s. Crihana Veche, com. Manta, s. Vadul lui Isac, s. Colibași, s. Brînza, s. Văleni, s. Slobozia Mare, s. Cîșlița-Prut și s. Giurgiulești.
O atenție deosebită s-a acordat speciilor rare de plante. În rezervație sînt atestate 5 specii: nufăr alb (Nymphaea alba L.), peștișoară (Slvinia natans (L.) All.), cornaci (Trapa natans), vița de pădure (Vitis sylvestris Gmel.) și feriga de baltă (Thelypteris palustris Schott). Copiii au aflat despre habitatele acestor plante, gradul de raritate și abundența în rezervație.
Ținînd cont că se apropie primăvara, colaboratorii au pus accent pe conștientizarea generației tinere privind importanța protecției speciilor de plante rare din rezervație, precum și a speciilor de plante cu flori din teritoriile învecinate (celnușă-dubioasă, ghiocel nival, toporaș, etc.).
Partea a doua a activității, elevii au aflat și despre viața speciilor rare de faună. Un loc aparte îl ocupă ornitofauna zonei care cuprinde 199 specii. Datorită acestui fapt zona umedă a Prutului Inferior a fost inclusă în convenția RAMSAR. Din numărul total de specii de păsăsri, 44 au fost incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova și sunt luate sub protecție pe plan internațional (lopătar, gâscă cu gât roșu, codalb, lebădă de vară, lebădă de iarnă, barză neagră, țigănuș, pelican creț, pelican comun, etc.). Și de această dată câteva specii de păsări au venit cu mesaje pentru copii.
Dina Roșca