Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că prin încercările de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele prelevate de la porci domestici dintr-o gospodării din localitatea Iabloana, Glodeni unde erau întreținuți șase porci, informează PROVINCIAL.
În acest fel, a fost convocată în regim de urgență Comisia pentru Situații Excepționale Glodeni, care a elaborat aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.
Pe parcursul anului 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate în total 7 focare de pestă porcină africană dintre care:
- 3 focare la porci domestici (fiind afectați în total 64 de porci);
- 4 focare la mistreți (fiind depistate în total 169 de cadavre de mistreți pozitive la PPA).
Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de porci domestici sau mistreți.
„Atenționăm proprietarii de porci să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale recent recoltate (acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltare fie tratate termic corespunzător), inclusiv iarba, fânul (acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare), deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. La fel, nu se admite hrănirea porcilor cu resturi culinare ce conțin carne de porc sau mistreț, care la fel pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane. Porcii urmează a fi întreținuți doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatații sau cu mistreți”, comunică Agenția.
„Solicităm cetățenilor, să nu arunce la întâmplare resturi culinare în zonele împădurite, deoarece pot cauza astfel îmbolnăvirea mistreților cu PPA. Persoanele care au participat la partide de vânătoare nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici cel puțin 48 de ore. Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, adaugă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor.
Dina Roșca