Este alături de bolnavii din satele Rădeni, Greblești și Zamciogi din raionul Strășeni și îi ajută să treacă mai ușor peste simptomele virusului COVID-19. Pentru medicul de familie Petru Dodu, precum și pentru alți specialiști din țară, consultațiile medicale la telefon au fost o adevărată provocare în perioada pandemiei.
Tânărul specialist recunoaște că, inițial, i-a fost frică de virusul care a îngrozit întreaga omenire, dar acum este încrezător că SARS-CoV-2 poate fi învins prin vigilență și disciplină.
„Ziua de muncă începe la 8 dimineața, cu consultul medical, după care urmează raportarea cazurilor de COVID-19 pe care le avem la domiciliu. Ulterior, telefonez pacienții cu COVID-19 care se tratează acasă, pentru a le monitoriza starea de sănătate și a depista dacă au apărut, reapărut sau evoluat simptomele de boală. În funcție de rezultate este modificat sau menținut tratamentul care le este administrat. Consultațiile medicale la telefon sunt mai complicate decât cele din cabinetul medical. Partea dificilă este că nu poți vedea pacientul, nu-l poți examina și nu-i poți analiza direct simptomele. Unii dintre ei pot mima sau ascunde anumite semne de boală. De fapt, această formă de tratament se axează pe încrederea dintre medic și bolnav, de aceea este foarte important ca pacienții să fie responsabili, conștiincioși și să nu mintă medicii”, a declarat Petru Dodu, într-un interviu pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
„În perioada pandemiei, cel mai greu a fost să fac față stresului psihologic. La început persista frica, odată ce nu știam cum se manifestă acest virus, care vor fi consecințele. Nu erau nici informații despre COVID-19, nici metode de tratament. Eu nu cred că a existat vreun medic căruia să nu-i fi fost frică, pentru că în joc era viața noastră și a familiilor noastre. Pentru mine, COVID-19 este un virus foarte periculos, de care ar trebui să ne protejăm foarte mult. Se spunea la început că nu afectează atât de mult tinerii, însă multora dintre prietenii mei, care au fost infectați și care s-au vindecat, nu le-a reapărut gustul sau mirosul nici după trei luni de la tratament. Aspecte destul de stranii, pe care încă nu le putem explica din punct de vedere medical. Foarte mulți pacienți, în special bătrâni, care și așa sunt secătuiți de puteri, au slăbiciuni accentuate”, adaugă el.
„Cea mai complicată zi a fost atunci când, pe lângă cazurile noi depistate în localitate, decedau pacienții de alte patologii. A fost destul de complicat să facem față situației, mai ales că pacienții erau stresați și noi, medicii, eram cei care trebuia să-i consolăm Până acum, împreună cu cele cinci asistente medicale din satele Rădeni, Greblești și Zamciogi, am reușit să tratez aproximativ 30 de pacienți. Din păcate, virusul a provocat şi un deces. Cinci bolnavi au avut forme complicate de boală. Doar lucrând în echipă, am putut ajuta oamenii să se vindece şi să revină la regimul obişnuit de viaţă. Rolul asistentelor medicale a fost colosat. Să fii în prima linie de luptă cu COVID-19 este cea mai eficientă modalitate de a ne ajuta pacienții. Acum am intrat în ritm, știm cum să ne protejăm, suntem mult mai informați și această infecție nu ne mai sperie atât de mult”, a conchis Dodu.
Doina Munteanu