Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la șefia orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a vorbit despre problemele din localitate, fosta guvernare, dar și alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Gheorghe Răileanu: Am consacrat 12 ani instituirii, în orașul Cimișlia, a unei administrații moderne, profesioniste, orientată spre valorile europene, n-am tolerat corupția. Am reușit să realizez planuri bine gândite, îndrăznețe pentru asigurarea perspectivei de dezvoltare a orașului, să gestionez eficient banii publici. De pe poziția de primar, am pledat pentru pluralismul politic autentic, ca precondiție de dezvoltare a țării și orașului, pentru descentralizarea administrației publice și autonomia locală, îndeosebi financiară, repartizarea echitabilă a banilor publici între administrațiile centrală și locale. Am rezistat la toate presiunile și piedicile create de regimul Plahotniuc, voi rezista și la viitoarele amenințări în adresa democrației locale.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
G. R.: 1. Voi continua toate proiectele strategice, în curs de implementare, precum: parcul industrial Cimișlia, piața agroalimentară regională, lacul de acumulare a apei din râul Cogâlnic, construcția hipodromului, valorificarea potențialului turistic, axat pe Valul lui Traian, reconstituirea Centrului istoric al orașului, construcția Centrului vinului și agropensiunilor, dezvoltarea potențialului infrastructurii pentru agrement și sport.
2. Voi continua presiunile asupra administrației centrale, a statului pentru modificarea legislației cu privire la finanțele publice locale, pentru depolitizarea și administrarea eficientă a fondurilor naționale, pentru politici care ar activiza economia națională, susține inițiativele locale, ridica veniturile medii ale cetățenilor, inclusiv în localitățile rurale, la o mie euro pe lună, ca principala precondiție pentru echilibrarea atractivității pieței muncii din Republica Moldova și țările dezvoltate și diminuarea fenomenului migraționist ajuns la cotă catastrofală pentru țară.
3. Voi insista pentru realizarea cât mai operativă a doleanțelor cetățenilor, expuse de ei la întâlnirile electorale, înlăturarea neajunsurilor depistate.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
G. R.: Ca afectată grav de lipsa unui pluralism politic autentic, practicile dubioase ale administrației centrale a statului, de regimul Plahotniuc, de sărăcie și migrație, de schimbări climatice, discriminată financiar în raport cu UTA Găgăuză, cu finanțare dublă per capita, cu orașe declarate municipii. Orașul Cimișlia și cetățenii săi sunt orientați spre valorile europene și spre aderarea la UE.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
G. R.: Sunt toți concurenții tineri, orgolioși, arzători de dorința de a se manifesta, îndrăzneți, care încă nu cuprind și nu cunosc complexitatea sarcinilor ce stau în fața primei persoane din localitate, cerințelor față de personalitatea liderului național, fie la nivel local.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
G. R.: Orașul Vălenii de Munte, județul Prahova Romania. A reușit să-și dezvolte o economie puternică, care-i asigură viața curentă decent și perspectiva de dezvoltate pe toate direcțiile.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
G. R.: În viziunea mea, partidul este important nu „în spatele”, ci „în fața” unui primar, deoarece prin partid, la maturizarea și responsabilizarea căruia el poate contribui, poate căpăta un instrument efectiv, autentic, pentru realizarea intereselor alegătorilor săi, dar și a intereselor comune ale cetățenilor întregii țări.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
G. R.: Sunt devotat intereselor cetățenilor și comunității. Am cunoștințele și abilitățile necesare. Sunt principial, nu cedez greutăților, îmi asum responsabilitățile, sunt efectiv în muncă, am reușit să consolidez un colectiv bun la primărie, să mă impun ca o persoană publică generatoare de idei și soluții, cu calități morale și culturale.
P.: Vă mulțumesc!
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali