Candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la șefia Bălți-ului, Sergiu Burlacu, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a declarat că știe ce trebuie de făcut la Primăria municipiului, s-a referit la potențialul localității, dar și alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Sergiu Burlacu: Motivația intrării mele în cursa pentru Primăria municipiului Bălți a fost una nu doar politică, ci mai mult un act de revoltă la degradarea capitalei nordului. Mi-am dat seama că, doar criticând de pe margine, lucrurile nu se vor schimba niciodată, motiv pentru care am ales să intru în arena politică. Cred că, împreună cu echipa mea, putem reașeza municipiul Bălți pe un drum, în primul rând al stopării decăderii orașului și apoi al dezvoltării. Îmi doresc să trăiesc într-un oraș curat, un oraș dezvoltat, un oraș în care administrația este în slujba cetățeanului și nu cetățeanul în slujba administrației locale.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
S. B.: Un audit al Primăriei pe ultimii 10 ani, pentru că vinovații de distrugerea Bălți-ului trebuie să plătească.
Evaluarea funcționarilor Primăriei, pentru că avem oameni capabili în rândul funcționarilor, dar politizarea excesivă și cumetrismul au impus la conducere foarte mulți incompetenți.
Demararea colaborării, în primă fază, cu orașele din România, apoi cu cele din Uniunea Europeană pentru atragerea de sprijin financiar și preluarea de bune practice.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
S. B.: Bălți-ul este un oraș cu un potențial deosebit – atât economic, cât și uman, dar care a fost distrus de corupție și incompetență. La acest moment, situația Bălți-ului este una dezastruoasă. Lipsa infrastructurii, lipsa locurilor de muncă, lipsa investițiilor directe și mai ales migrația tinerilor sunt pericole care amenință Bălți-ul, dacă nu se intervine profesionist în stoparea acestor fenomene.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
S. B.: Fac parte din generația tânără și, cred că, principalul meu concurent este clasa politică și administrativă a Bălți-ului. Din păcate, această clasă politică din municipiul Bălți s-a transformat într-un sistem transpartinic, care, indiferent de cine a fost în fruntea primăriei Bălți, a supraviețuit și dezvoltat pe spatele cetățenilor.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
S. B.: Cred că, Iașiul este pentru Bălți un model de urmat. Modul în care s-a dezvoltat Iașiul cu ajutorul fondurilor europene, modul în care au reușit să aducă investiții si să-și păstreze cetățenii poate fi, păstrând proporțiile și specificul Bălți-ului, un model.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
S. B.: Fără îndoială că, un partid și, mai ales echipa cu care mergi la primărie, contează foarte mult, după cum contează foarte mult și partenerii externi ai partidului. Partidul Unității Naționale este un partid tânăr, ancorat puternic în valorile europene, cu parteneri puternici în România și Uniunea Europeană. Rolul partidului este important ca o platformă care să-ți genereze – atât politici publice, cât mai ales contacte externe, care să te ajute în atingerea obiectivelor asumate în fața cetățenilor. În același timp, rolul partidului se oprește la ușa primăriei unde încep prioritățile tuturor cetățenilor, indiferent de opțiunile politice, religioase etc.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
S. B.: Pentru că știu ce trebuie făcut la Primăria municipiului Bălți și voi miza totul pe o singură carte: legea care trebuie să apere și să favorizeze interesele cetățeanului. Am o echipă puternică și bine pregătită, care vine să muncească pentru cetățeni, nu pentru interesele de grup ale oligarhiei ce a sufocat Bălți-ul.
P.: Vă mulțumesc!
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali