
Astăzi, 26 mai 2025, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, a dat oficial startul „Școlii Securității – Împreună reducem riscurile”, ediția 2025.
Această activitate sportiv-educativă are ca scop principal formarea unei generații mai bine pregătite în vederea prevenirii și reacționării corecte în situații excepționale, dar și în diverse riscuri cotidiene. De asemenea, activitatea își propune să cultive spiritul civic, cooperarea în echipă, dar și responsabilitatea personală.
Pentru ediția din acest an s-au înscris 1044 de elevi din toată țara, formând 87 de echipe. Elevii vor fi implicați în diverse ateliere practice pe parcursul a trei zile.
Activitățile sportiv-educative vor avea loc în perioada 26-29 mai 2025 în raioanele Edineț, Soroca, Bălți, Ungheni, Orhei, Hîncești, Căușeni, Cahul, dar și regiunile municipiului Chișinău.
Deschiderea oficială a avut loc în dimineața zilei de azi, în raioanele Căușeni și Hîncești. Astfel, la Tabăra ,,Ghiocel” din localitatea Cîrnățeni, raionul Căușeni la ceremonia de deschidere a participat Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, domnul Alexandru Bejan, șeful Oficiului Teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, domnul Sergiu Babin, conducerea IGSU, dar și reprezentanții autorităților publice locale.
După finalizarea evenimentului oficial, elevii au început să participe la primele instruiri din cadrul atelierului „Echiparea”, unde copiii au fost provocați să îmbrace contra cronometru uniformele de pompier și să-și ajusteze căștile de protecție. A doua activitate destinată dezvoltării simțului de echipă și al cooperării responsabile în situații de risc a fost etapa psihologică „Ghidează și salvează”.
În cadrul atelierelor „Ștafeta combinată” și „Desfășurarea de luptă”, elevii au demonstrat forță, viteză și coordonare în stingerea incendiilor simulate și în traversarea unor obstacole.
De asemenea, programul evenimentului educativ include ateliere practice de prim ajutor, în care tinerii învață cum să reacționeze în caz de luxații, arsuri, fracturi, dar și cum să aplice corect manevrele de resuscitare.
Prima zi va fi încheiată cu un atelier de creație – „Cartea de vizită” – în cadrul căruia echipele participante vor prezenta scenete artistice pe teme legate de siguranță și prevenție.
La finalul activităților echipele participante vor fi menționate cu cupe și diplome de onoare.