Departamentul Instituțiilor Penitenciare în comun cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria“ (RCTV Memoria), au inaugurat astăzi, 30 martie 2017, expoziția cu vânzare a lucrărilor de artizanat și meșteșugărit, realizate de deținuții din 7 penitenciare din Moldova, potrivit unui comunicat de presă.
La eveniment au participat: viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, directorul adjunct al DIP, Igor Guja, reprezentanți ai Centrului ,,Memoria”, angajați ai DIP, ai instituțiilor penitenciare participante și reprezentanți ai societății civile.
În cadrul expoziției au fost vernisate obiecte unice și lucrări hand-made, realizate de deținuți din închisorile din Moldova în cadrul programelor psiho-sociale. Ii cusute la Rusca, lumânări decorative create la Leova și alte obiecte confecționate de cei 84 de deținuți implicați în activități ocupaționale au putut fi admirate și procurate în cadrul evenimentului.
Directorul adjunct al DIP, Igor Guja, a mulțumit partenerilor de dezvoltare ai DIP pentru organizarea evenimentui, acesta fiind dovada faptului că sistemul penitenciar progresează și mizează în continuare pe suportul acestora, astfel încât în viitorul apropiat să fie implicați deținuții mai multor penitenciare în programe socio-educative și de terapie ocupațională.
Banii colectați în urma vânzării obiectelor vor fi folosiți pentru procurarea materialelor necesare ce va permite continuitatea proiectelor și implicarea unui număr mai mare de deținuți în activități ocupaționale.
Expoziția va fi deschisă în perioada 30 martie – 1 aprilie 2017, în Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu din Chișinău și vine să reamintească despre necesitatea recunoașterii de către comunitate a nevoilor persoanelor deținute și a sprijinului necesar pentru reabilitarea, socializarea și reintegrarea lor socială după eliberare.
Sistemul corecțional din Republica Moldova este unul care tinde mereu spre schimbare și apropiere de rigorile democrației, precum și să stimuleze partea emotiv-estetică a celor aflați în custodia sa.
De menționat că, cele 7 instituții sunt beneficiari ai proiectului „Eforturi comune pentru un acces mai bun la servicii psiho-sociale și medicale în închisorile din Moldova“, implementat în perioada 15 octombrie 2015 – 30 aprilie 2017, de către RCTV Memoria și susținute financiar de către MAE al Regatului Țărilor de Jos, prin Fondul pentru Drepturile Omului al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București, România.
Dina Roșca