Viceministrul Apărării, Ana Vasilachi, a prezidat miercuri, 15 aprilie curent, şedinţa grupului de lucru pentru soluţionarea problemei Cimitirului Eroilor din Chişinău, desfăşurată la Centrul de Cultură şi Istorie Militară.
Potrivit şefului Centrului de Cultură şi Istorie Militară, colonelul (r) Vitalie Ciobanu, Cimitirul de Onoare, numit şi Cimitirul Eroilor din Chişinău, este un cimitir militar internaţional, amenajat între anii 1918-1942. Aici au fost înhumaţi 1 645 de militari din şase state beligerante (România, Rusia, Franţa, Austria, Cehoslovacia şi Polonia), căzuţi pe cîmpul de luptă, în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi militari sovietici, răniţi pe frontul din Apus şi decedaţi în drum, în timp ce erau transportaţi.
Sursa a specificat că în 1944, cimitirul a fost distrus şi nivelat cu buldozerul, iar peste o parte din morminte, în anul 1959, a fost construită Clinica de Ftiziatrie şi Pulmonologie. În 2006, Guvernul Republicii Moldova a vîndut teritoriul acestui cimitir către o societate comercială.
Viceministrul Apărării, Ana Vasilachi, a declarat că în cadrul şedinţei, membrii grupului de lucru au analizat propuneri de rezolvare a problemei cimitirului. „Este de datoria noastră să găsim modalităţi şi soluţii pentru a restabili acest cimitir, unde sînt înhumaţi militari decedaţi pe teritoriul ţării noastre, în timpul celor două războaie mondiale”, a spus Ana Vasilachi.
Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Ministerelor Apărării, Justiţiei, Culturii, Primăriei municipiului Chişinău, dar şi ai Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova, a fost creat în anul 2013, ca urmare a iniţiativelor societăţii civile şi a demersurilor Ministerului Apărării.
Elena Ivanov
Din 2013 “grupul creat” ce a facut,imaginativa in Rusia sa existe asa taraganare,imediat seful ii pedepseste pe toti,si ne miram de ce tinerii nu sunt patrioti…