Primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a declarat recent că finanțările pentru programul Prima Casă au fost suspendate. Pe de altă parte constructorii selectați de Primărie continuă să amâne darea în exploatare a locuințelor. De fapt, în ultimii ani prin acest program au fost contractate doar câteva zeci de credite ipotecare.
Câțiva ani în urmă presa din țară pestrița cu titluri de genul „Prima Casă a murit”, responsabilii de la Primărie declarau că totul este în regulă și programul merge înainte, chiar dacă sunt anumite probleme. Am ajuns în 2015 și discursul celor de la Primăria Municipiului Chișinău s-a schimbat radical și nu mai are acel optimism de altădată.
În prezent proiectul Prima Casă nu mai are ce oferi solicitanților, fiindcă a fost suspendată acordarea de credite pentru acest program.
Totodată întreprinderile care construiesc locuințele în cadrul acestui proiect au amânat din nou darea în exploatare a locuințelor. De remarcat că aceștia nu riscă penalități, întrucât ele nu au fost prevăzute în contractele semnate cu beneficiarii sau în regulamentul proiectului Prima Casă.
Finanțările pentru programul Prima Casă au fost suspendate, a anunțat primarul Dorin Chirtoacă în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV. Potrivit edilului, programul trebuie renegociat, întrucât a fost modificată rata dobânzii, conform deciziei Băncii Naționale.
Primarul a spus că inițial acesta a fost un program de construcții, iar apoi s-a transformat într-un program de finanțare. „Primăria garantează pentru cei care vor să ia un credit pentru procurarea unei locuințe, cu o dobândă mai mică. Sunt câteva sute de familii care au beneficiat de apartamente”, a subliniat edilul.
De fapt, cel puțin în ultimii doi ani diferența dintre Dobânda Anuală Efectivă pentru creditele ipotecare, în cadrul programului Prima Casă și cel mai avantajos credit ipotecar oferit de băncile comerciale era extrem de mic.
Faptul că oferta din cadrul programului Prima Casă nu a fost una atractivă poate fi observat din raportul Primăriei, care informează că în 4 ani au fost accesate puțin peste 200 de credite ipotecare, din care 173 în primul an.
Problema nu a apărut recent, din cauza majorării ratei de bază de către BNM care a dus la scumpirea creditelor, fiindcă în trei ani au fost accesate doar câteva zeci de credite ipotecare. (!)
„Probleme în cadrul proiectului Prima Casă au existat încă de la lansarea proiectului. Probabil acum cineva dorește să se spele pe mâini înainte de alegeri locale și să spună că a făcut tot ce a fost în stare, dar n-a ieșit nimic. Este inexplicabil faptul că prețul oferit pentru apartamentele din acest proiect este uneori mai mic decât în alte proiecte comerciale, cu toate că Primăria Municipiului Chișinău le-a oferit gratuit terenul. S-ar putea spune că acest proiect într-o anumită măsură este mort, totuși el a fost lansat sub garanția Primăriei, care ar trebui să asigure ca toți participanții să primească locuințele pentru care au achitat”, afirmă expertul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc.
Cele trei întreprinderi de construcții selectate prin concurs de Primărie pentru construcția blocurilor locative au întârzieri foarte mari la darea în exploatarea a locuințelor.
Pe strada Ghioceilor 2 termenul limită de dare în exploatare a primului bloc a fost stabilit iniţial trimestrul patru 2012. Mai apoi, darea în exploatarea a mai fost amânată de câteva ori. În acest an finisarea construcției este amânată din nou.
Reprezentanții întreprinderii Sevacons, SRL declară că vor finisa construcția în luna mai și este necesară doar conectarea la rețelele de comunicații. Avri SRL amână darea în exploatarea până în ultimul trimestru din 2015.
Compania de construcții Comalion SRL, care construiește două blocuri în complexul Academiei declară că lucrările la primul bloc vor fi finisate în perioada septembrie-octombrie 2015.
Întreprinderea Euromansarde, care a fost selectată de Primărie să construiască mansarde în cadrul acestui proiect este atrasă în prezent în mai multe procese de judecată pentru neexecutarea obligațiunilor contractuale și nefinisarea locuințelor.
Interesant este faptul că în 2010, Dorin Chirtoacă era un oaspete frecvent pe șantierele întreprinderilor care construiau locuințe în acest program, însă odată cu apariția problemelor edilul ocolește aceste obiective, precum și probleme legate de executarea lucrărilor de construcții. Toată vina este pusă pe constructori și se ignoră faptul că concursul de selectare a întreprinderilor a fost organizat de primăria Municipiului Chișinău și ea este garant în acest proiect.